ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våldtagen norska dömd till fängelse i Dubai

Metro · 18 Jul 2013
Uppdaterad 18 Jul 2013

En 24-årig norsk kvinna har dömts till fängelse i Dubai. Bakgrunden är en våldtäkt – men kvinnan blev inte trodd av rättsväsendet i det religiösa emiratet. Nu har hon dömts för att ha sex utanför äktenskapet.

klar

Artikellänk är kopierad

Norges utrikesminister Espen Barth Eide.
Norges utrikesminister Espen Barth Eide.
Förenade arabemiraten är en federation av sju små emirat: Abu Dhabi,  Dubai , Sharja, Ras al-Khaima, Ajman, Fujaira och Umm al-Qaiwain. Här utsikt från världens högsta byggnad –  Burj Khalifa – i Dubai.
Förenade arabemiraten är en federation av sju små emirat: Abu Dhabi,  Dubai , Sharja, Ras al-Khaima, Ajman, Fujaira och Umm al-Qaiwain. Här utsikt från världens högsta byggnad –  Burj Khalifa – i Dubai.Foto: Lise Åserud/Scanpix Norge

– Jag är dömd för att ha druckit alkohol, sex utanför äktenskapet och för att ha givit falska uppgifter i rätten, säger norskan till NRK.

I en intervju med den norska tidningen VG berättar kvinnan, som jobbat i klädbutik i grannemiratet Qatar sedan 2011, om våldtäkten som skedde i början av mars.

Hon hade varit på kickoff-resa i Dubai med jobbet. Sista kvällen var de på krogen och när hon kom tillbaka till hotellet blev hon meddragen av en kollega in på rummet. På morgonen vaknade hon av att han våldtog henne. 

Hon berättar att hon låg på mage.

– Jag försökte säga stopp, men han pressade ner min nacke. Jag kunde inte röra mig.

På hotellet försökte kvinnan sedan anmäla våldtäkten, men det visade sig svårt. Polisen trodde henne inte. Hon fick genomgå en medicinsk undersökning som visade att hon hade skador.

Kvinnan blev instängd på polisstationen och kunde först efter ett par dagar låna en telefon för att ringa hem till pappan i Norge.

– Jag hade inte mycket tid, för pengarna höll på att ta slut. Så jag sa bara snabbt till pappa: ”Jag har blivit våldtagen. Jag sitter i fängelse. Du måste ringa ambassaden. Jag sitter på Burj Dubai police station”, säger hon till VG.

Till tidningen säger kvinnan att hennes chef inte trodde henne.

– Han sa att jag borde säga att det var frivilligt, att våldtäkter inte händer i Dubai. Att det inte finns något som heter våldtäkt i Dubai, säger hon till VG.

I tisdags kom domen  mot henne –  ett år och fyra månaders fängelse.

Hemma i Norge förtvivlar föräldrarna och domen kom som en fullständig chock.

– Hennes advokat och nätverket runt henne hade givit oss intrycket att det skulle gå hennes väg. Det gjorde det dessvärre inte, det var som ett stort slag i ansiktet, säger fadern till NRK.

Norges utrikesminister Espen Barth Eide har också reagerat starkt på domen.

– Det här är en dom som helt klart strider mot vår rättsuppfattning. Det kan inte vara så att en kvinna som anmäler en våldtäkt själv blir dömd, säger han till NRK.

Den norska 24-åringens fall är inte det första i sitt slag. I maj i år fängslades en australiensisk kvinna i åtta månader sedan hon anmält en gruppvåldtäkt i Dubai – också här med anklagelsen "sex utanför äktenskapet".

2010 gick ett brittiskt par till polisen för att anmäla att kvinnan blivit våldtagen, varpå de själva blev gripna. Det förlovade parets brott skulle då ha varit att ha druckit alkohol på icke-godkänt serveringsställe samt ha haft samlag utan att vara gifta, skriver norska Aftenposten.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro