ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våldtagna kvinnor får betala för vården själva

Karolina Skoglund · 30 Sep 2014
Uppdaterad 30 Sep 2014

Att bli våldtagen, undersökas och sedan gå igenom en rättsprocess är inte allt som våldtagna kvinnor i USA behöver gå igenom. Flera behöver även betala svindyra fakturor från sjukhusen de undersökts på efter våldtäkten. 

klar

Artikellänk är kopierad

Bilden är arrangerad.
Bilden är arrangerad.Foto: TT

En kvinna berättar för Nola.com hur hon först blivit våldtagen. Därefter, genom ifrågasättande och olika undersökningar, kändes det nästan som att hon blev våldtagen igen. När det plötsligt damp ned en räkning från sjukhuset kom det som en chock. Där framgick det att kostnaderna för de medicinska tjänster hon fick uppgick till nästan 2 000 dollar, och hennes försäkring täckte bara för 1 400 dollar. Därmed skulle hon betala in 600 dollar, vilket motsvarar ungefär 4 200 svenska kronor och är kostnaden för de läkemedel hon fått för att förhindra graviditet, HIV och andra sexuellt överförbara sjukdomar. – Jag har aldrig reflekterat över att man skulle behöva en extra försäkring för våldtäkt, säger hon till Nola.com.

Men det här är ingen ovanlig historia. I Louisiana får offer för sexualbrott, enligt Nola.com, ofta fakturor för rättsmedicinska tester och relaterad vård – även om statliga och federala riktlinjer kräver att många av dessa tjänster skall tillhandahållas utan kostnad för offret. En kvinna i East Baton Rouge Parish berättar till exempel att hennes dotter fick två räkningar på totalt 4 200 dollar från Our Lady of the Lake Regional Medical Center sedan hon behandlas där efter ett våldsamt sexuellt övergrepp.

– Vet du vad som verkligen stör mig? Fångar i Angola får medicinsk behandling gratis, säger hon.

Enligt Amanda Tonkovich, kurator på New Orleans Family Justice Center och samordnare för New Orleans sexuella övergrepp Response Team, är sexuella övergrepp redan ett av de mest underrapporterade brotten. Kostnaderna gör att det kan bli ännu färre som anmäler. – Och även om folk inte vill rapportera vi vill att de ska komma till sjukhuset så att man kan se till att de är okej medicinskt sett, säger Amanda Tonkovich, kurator på New Orleans Family Justice Center och samordnare för New Orleans sexuella övergrepp Response Team till Nola.com.

Rutha Chatwood arbetar som manager på kommissionen mot brottsbekämpning i Louisiana. Hon säger att hon först trodde att staten tog dessa kostnader. Men ungefär för ett och ett halvt år sedan började hon höra klagomål om att offren höll på att faktureras. – Så vi är medvetna om det. Vi har en lagstiftning, men den följs inte, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro