ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våldtäkt i New York kallades bluff – 24 år senare har gärningsmannen hittats

David Peterson · 10 Jan 2018
Uppdaterad 10 Jan 2018
Kvinnan våldtogs på eftermiddagen i april 1994.

Kvinnan våldtogs på eftermiddagen i april 1994. Foto: TT


Hon våldtogs på eftermiddagen i en park i New York i april 1994. Två dagar senare skrev stadens största tidning att hon var en lögnare. Nu, 24 år senare, har kvinnan fått upprättelse, skriver Dagens Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Kvinnan var på väg hem efter en joggingtur när hon drogs in i ett buskparti av en okänd man som våldtog henne. Kvinnan anmälde brottet till polisen som snabbt skickade ut en detaljerad teckning av gärningsmannen, skriver DN.

Men för en kolumnist på New Yorks största tidning, Daily News, berättade polisen att de trodde att kvinnan hittat på hela historien för att driva en politisk agenda. Kolumnisten, Mike McAlary, nappade och skrev flera artiklar om hur kvinnan hittat på allting.

Den första kolumnen hade rubriken ”Våldtäktsbluff det riktiga brottet”.

”Kvinnan, som antagligen själv kommer att gripas, hittade på brottet för att få stöd för sin demonstration,” skrev Mike McAlary.

Polisen hittade efter ett tag spår av sperma i kvinnans joggingbyxor och blev då mindre tveksamma till historien. Men Mike McAlary fortsatte att skriva kolumner om hur kvinnan hittat på allting. I den sista texten om fallet skrev han: ”Jag har rätt, men det finns ingen anledning att hurra”, enligt Washington Post.

Nu 24 år efter våldtäkten har ny teknik gjort det möjligt för New York-polisen att spåra mannen som våldtog kvinnan.

Kalla fall-gruppen har knutit DNA från joggingbyxorna till en man som redan sitter i fängelse dömd för flera våldtäkter.

– Vi hoppas att den här kunskapen kan ge något slags avslut för offret, och att hon kan känna tröst i kunskapen om att den här individen sitter bakom galler, att han kommer förbli bakom galler och därför inte kommer att kunna skada någon annan, säger Oven Yaniv, talesperson för Brooklyns åklagarmyndighet till New York Times.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro