ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Våldtäktsärende glömdes bort – hovrätten friar man efter åtta år

Karl Enn Henricsson · 22 Maj 2018
Uppdaterad 22 Maj 2018
Kvinnan anmälde att hon hade våldtagits under en kryssning 2010.

Kvinnan anmälde att hon hade våldtagits under en kryssning 2010. Foto: Wikimedia Commons


Kvinnan anmälde en våldtäkt under en tur med en Ålandsfärja 2010. Men först i dag kom hovrättens dom, och mannen frias. Ärendet glömdes under många år bort hos polisen, och Justitieombudsmannen granskar nu fallet efter Metros artiklar.

klar

Artikellänk är kopierad

Under en kryssning i juli 2010 ska kvinnan ha blivit våldtagen. Hon anmälde händelsen, mannen åtalades men därefter glömdes fallet bort. Först i oktober förra året kom tingsrättens dom och mannen, en nu 33-årig man, friades. Rätten ansåg bland annat att ord stod mot ord.

Domen överklagades och nu har hovrätten – nästan åtta år efter den misstänkta våldtäkten – sagt sitt. Även denna gång frias mannen. Hovrätten skriver bland annat att kvinnan gjort ett trovärdigt intryck, men att hannes berättelse inte kan sägas ”ha varit helt klar och inte heller lång eller detaljrik”. Utifrån övervakningsfilmer från färjan går det inte att avgöra om hon blivit inföst i en hytt eller gått in frivilligt, enligt hovrätten.

Hovrätten var dock inte enig då en nämndeman ville fälla mannen. Han menar att kvinnan lämnat ”en trovärdig och tillförlitlig berättelse”, och att övervakningsfilmerna talar till hennes fördel. Nämndemannen ville att mannen skulle fällas för våldtäkt. ”Med hänsyn till den långsamma handläggningstiden av målet och den sena lagföringen finns det särskilda skäl att döma till ett lindrigare straff”, skriver han och kommer fram till ett och ett halvt års fängelse. Men eftersom övriga i rätten ville fria ogillas åtalet.

Mannen har gått med på att han hade sex med kvinnan, men hela tiden hävdat att det var frivilligt.

Åklagare Debika Ray Berghog har drivit ärendet under de senaste åren. Hon är tveksam till om hon ska försöka få högsta domstolen att ta upp ärendet.

– Det här är ett mål som handlar om bevisvärdering, så jag kan inte i nuläget svara på om det är något som jag kommer ta vidare. Med största sannolikhet är inte det här ett typfall som högsta domstolen tar upp för prövning, säger hon.

Metro har skrivit flera artiklar om fallet, som fått stor uppmärksamhet. Mannen åtalades i februari 2012 vid Nacka tingsrätt. Då han inte gick att nå häktades han i sin frånvaro och tingsrätten ska ha lämnat information till polisen för att mannen skulle efterlysas. Men först i november 2016 upptäckte polisen att han var häktad i sin frånvaro. Han greps dock inte men dök själv upp vid rättegången i tingsrätten.

Efter Metros artiklar valde JO, Justitieombudsmannen, att inleda ett ärende mot flera myndigheter.

I sitt svar till JO skrev polisen bland annat att ”det finns därför anledning att se över rutinerna vid polisområde Stockholm city” och ”vidta åtgärder som kan bidra till att liknande situation, där nödvändiga registreringar inte vidtas, inte inträffar igen”.

Nacka tingsrätt skrev i sitt svar att fallet inte hade glömts bort men ”det är beklagligt att de åtgärder som vidtagits för att försäkra sig om att målet drivs framåt inte har dokumenterats”, hette det bland annat.

Att handläggningstiden dragit ut på tiden var ”olyckligt”, enligt åklagaren, som i sitt svar även skrev att ”jag har förståelse för att detta varit påfrestande för de berörda personerna”.

JO har ännu inte kommit med något yttrande om ärendet.

pil
Tidslinje:

2008: Mannen gör sig skyldig till sexuellt ofredande och olaga försäljning av tobaksvaror.

2009: Mannen får avslag på sin asylansökan och ska lämna landet.

Juli 2010: En kvinna ska ha utsatts för en våldtäkt under en tur med en Ålandsfärja.

Februari 2012: Åklagaren lämnar in en stämningsansökan om våldtäkt till tingsrätten.

Mars 2012: Mannen häktas i sin frånvaro och tingsrätten lämnar informationen vidare till polisen, enligt en notering vid tingsrätten, för att han ska efterlysas och gripas.

Oktober 2015: Mannen stoppas för fortkörning i Huddinge kommun söder om Stockholm. Han får 3600 kronor i böter, men får köra vidare.

November 2016: Polisen säger sig inte ha någon information om att mannen är häktad i sin frånvaro. Nu efterlyser polisen honom.

Mars 2017: Tingsrätten meddelar åklagare att de ”av förbiseende inte utfärdat stämning” mot mannen. Med hjälp av uppgifter från Migrationsverket försöker rätten informera honom om stämningen.

September 2017: Rättegången mot mannen hålls, och rätten beslutar att han inte längre ska vara häktad i sin frånvaro

Oktober 2017: Mannen frias för våldtäkten, men åklagaren överklagar den friande domen till hovrätten. Justitieombudsmannen inleder en granskning mot polisen, åklagaren och Nacka tingsrätt, efter att ha läst artiklar om fallet i Metro.

Maj 2018: Även hovrätten friar mannen för våldtäkt.

Källa: Tingsrätten/JO/Hovrätten

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro