ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våldtäktsdom dröjde 2628 dagar efter polistabbe

Karl Enn Henricsson · 2 Okt 2017
Uppdaterad 2 Okt 2017
En kvinna anmälde att hon våldtogs på en kryssning i juli 2010, men nu frias en man - 2628 dagar senare.

En kvinna anmälde att hon våldtogs på en kryssning i juli 2010, men nu frias en man - 2628 dagar senare. Foto: TT/Montage


2010 anmälde en kvinna att hon våldtogs under en tur med en Ålandsfärja. I dag – 2628 dagar senare – frias en 32-årig man för brottet. Orsaken till fördröjningen är att polisen missade att efterlysa honom, och att tingsrätten glömde bort fallet.

klar

Artikellänk är kopierad

Kvinnan anmälde att hon blivit inknuffad i en hytt och våldtagen under en kryssning i juli 2010. Men först nu finns en dom – hela 2628 dagar efter händelsen. Åklagaren hade yrkat på ett straff om minst två års fängelse, men istället frias nu mannen.

Han medgav att han hade haft sex med kvinnan, men menade att det var frivilligt. Tingsrätten anser att ord sår mot ord, och att det saknas ”robust utredning” att det handlar om våldtäkt.

2008 gjorde mannen sig skyldig till bland annat sexuellt ofredande, och 2009 fick han ett avvisningsbeslut. I februari 2012 åtalades han vid Nacka tingsrätt för färjevåldtäkten, men då han inte gick att nå häktades han i sin utevaro i mars samma år. Mannen själv hade dock tagit kontakt med gränspolisen för att få kopior på identitetshandlingar i syfte att kunna få ett pass för att åka till Iran och gifta sig.

Tingsrätten lämnade informationen om att han häktats i sin utevaro till polisen för att han skulle kunna efterlysas och gripas – något som skulle dröja fem år. Först i november 2016 upptäckte polisen att mannen var utevarohäktad och efterlyste honom, vilket Metro avslöjade.

Då hade han även stoppats han för fortkörning 2015, men kunde åka vidare efter att ha fått en ordningsbot.

Men även tingsrätten hade på grund av ”förbiseende” missat att försöka delge honom stämningen. Med hjälp av Migrationsverket fick mannen slutligen information att han hade åtalats, och rättegången hölls den 21 september i år. Åklagaren ville då att mannen skulle gripas, men tingsrätten beslutade istället att utevarohäktningen skulle hävas.

– Att det är så många samverkande misstag i ett och samma mål har jag inget minne av att jag någonsin har sett. Jag tycker det känns viktigt att JO (Justitieombudsmannen) granskar ärendet. Först när man granskat det kan man uttala sig mer konkret om vad det är som har gått snett och vem som har felat, har Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren Sverige och tidigare överåklagare, sagt till Metro.

Metro har upprepade gånger sökt polisen för en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro