ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våldtäktsfilm visades på läkarnollning – nu ställs festen in

Johan Wikén · 11 Sep 2015
Uppdaterad 11 Sep 2015
Medicinska föreningen tar avstånd från övergreppsfilmen.

Medicinska föreningen tar avstånd från övergreppsfilmen. Foto: Facebook/Alamy


Under nollningen av de nya läkarstudenterna vid Uppsala universitet visades en våldtäktsfilm. Nu ställs nollningsfesten in, rapporterar UNT.

klar

Artikellänk är kopierad

De nya läkarstudenterna skulle ha en togasittning som en del i deras nollning inför studierna på Uppsala universitet. Då valde nollningsledarna att visa upp en film som illustrerar en misshandel och en våldtäkt, rapporterar UNT. Efter de våldsamma scenerna visades en text: ”Var beredda på alla tiders sittning. Där ALLT kan hända”.

Filmen väckte starka reaktioner från flera studenter. Adam Edholm, som är ordförande i Medicinska föreningen, säger att styrelsen tar avstånd från det inträffade.

– Det är chockerande. Det blir en våldtäktsliknande scen och det är fruktansvärt att framtida läkarstuderande gör något sånt, säger han till P4 Uppland.

►LÄS MER: Sexistiska och rasistiska banderoller stoppas från studentflak

Enligt Adam Edholm hade varken styrelsen eller de som håller i nollningen sett filmen innan den visades. Han beskriver det som en brist i rutinerna.

– Vi har bestämt oss för att ställa in morgondagens (fredagens) fest helt och hållet. Dessutom kommer alla involverade kallas till ett möte. Vi vill veta vad som gick genom deras huvuden när de skapade filmen, säger Adam Edholm till UNT.

Det är inte första gången läkarprogrammet vid Uppsala universitet är i blåsväder. Under en nollning i vintras avslutades ett studentspex med en våldtäktsscen. Det slutade med att två anmälningar skickades in till Medicinska föreningen, enligt UNT.

LÄS MER: Skoltidningen ger elever ”liggtips” – anmäls för kränkning

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro