ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våldtäktsman gick fri i 15 månader – åklagare och advokat rasar mot polisen

Karl Enn Henricsson · 29 Okt 2018
Uppdaterad 29 Okt 2018
Våldtäktsmannen kunde röra sig fritt i 15 månader och nu rasar åklagaren och advokaten mot långa handläggningstider vid polisens laboratorium.

Våldtäktsmannen kunde röra sig fritt i 15 månader och nu rasar åklagaren och advokaten mot långa handläggningstider vid polisens laboratorium.


Mannen dömdes nyligen för att ha våldtagit en kvinna förra sommaren. Men trots att det fanns DNA-bevisning häktades han inte förrän alldeles nyligen. Prover från brottsplatsen fastnade hos polisens laboratorium i nästa ett år. Det är orimligt och ett stort problem”, säger åklagaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen följde med kvinnan hem på en efterfest en natt i mitten av juli förra året. Hon tog på sig pyjamas och mannen fick tillåtelse att sova tillsammans med henne i sängen. Hon vaknade av att han våldtog henne, och att hon inte gjorde motstånd eftersom hennes kropp inte lydde, har hon berättat.

Kvinnan anmälde händelsen och polisen gjorde en brottsplatsundersökning. Men sen saktade utredningen ner.

– Det tog ganska lång tid, flera månader, innan ärendet överlämnades till åklagare. Vi hörde den misstänkte i december men det tog tio månader från brottstillfället till att vi fick svar på DNA-undersökningar, säger åklagare Sara Malmhester.

– Svaren vi fick stödde målsägandens berättelse.

Dömdes till två års fängelse för våldtäkt

Polisen hittade DNA-spår från mannen på papper i kvinnans lägenhet, som ligger i Stockholmsområdet. I mitten av oktober, 15 månader efter brottet, häktades mannen och dömdes till två års fängelse för våldtäkt och narkotikabrott.

Att det gått lång tid mellan brottet och domen anser åklagare Sara Malmhester är ett stort problem. Hon pekar på de långa handläggningstiderna vid polisens laboratorium vid NFC, Nationellt forensiskt centrum.

– Det är helt orimligt, och det här är ett större problem. Vi har häktade i ärenden med grova brott där man inte börjat analyser prover på flera månader för att köerna vid NFC är så långa. När polisen i det här fallet skickade in material begränsades det ändå så att det bara var ett fåtal saker som skulle analyseras, i hopp om att få snabbare svar, säger Sara Malmhester.

När mannen förhördes i december förra året, medan våldtäktsproverna väntade vid NFC, hittades narkotika i hans bostad. Han var anhållen under ett dygn men häktades inte och kunde därefter åter röra sig fritt.

– Vid brottslighet som rör bland annat våldtäkt är tanken att den misstänkte ska sitta häktad från början till slut. Med långa handläggningstider sätts reglerna ur spel, säger Sara Malmhester.

Advokaten: Är en katastrof

Kvinnan biträds av advokat Elisabeth Massi Fritz.

”Jag är mycket kritisk till de långa handläggningstiderna på NFC och ser de som ett hot mot rättssäkerheten även för utsatta brottsoffer. Antingen blir misstänkta personer inte häktade eller så hävs häktningen i väntan på NFC, och personer som är misstänkta kan begå nya brott eller förstöra bevisning och även påverka vittnen och målsäganden i en pågående utredning. Jag ser det regelbundet i många brott i sexualmål. Det här är en katastrof och måste förändras nu”, skriver advokaten i ett mejl till Metro.

Hon skriver vidare att handläggningstiderna behöver kortas och bli mer effektiva, och att frågan inte kan vänta.

”Jag pratar med duktiga utredare hos polisen varje dag och även många med mig känner stor frustration över situationen i frågan om brottsbekämpning, för att inte tala om när polisen måste meddela en målsägande att den misstänkte är försatt på fri fot på grund av långa väntetider. Det är illa”.

NFC: Vi har långa handläggningstider

Liselotte Nielsen Sundberg är verksamhetsexpert vid NFC.

– Vi brukar inte uttala oss i ärenden som pågår, men rent generellt kan jag säga att vi har långa handläggningstider i en del ärendetyper. Och generellt kan man säga att vi har ökat vår produktion i och med att vi fått resursförstärkningar under några år, så vi ser framtiden an med tillförsikt – att det blir bättre och bättre, säger hon.

Den nu 31-årige mannen nekade till brott, och menade att han och kvinnan hade frivilligt samlag. Han har nu överklagat tingsrättens dom till hovrätten.

Advokat Elisabeth Massi Fritz rasar mot långa handläggningstider vid polisens laboratorium, och anser att det påverkar rättssäkerheten.
Advokat Elisabeth Massi Fritz rasar mot långa handläggningstider vid polisens laboratorium, och anser att det påverkar rättssäkerheten.Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro