ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våldtäktsskandal och skattesmäll – här är allt du behöver ha koll på i Uberturerna

Linnea Gustafson · 4 Mar 2017
Uppdaterad 4 Mar 2017
Förra veckan protesterade italienska taxiförare mot den italienska regeringens nya reglering av taxibranschen, som gör skillnad på Ubers verksamhet i förhållande till andra taxibolag.

Förra veckan protesterade italienska taxiförare mot den italienska regeringens nya reglering av taxibranschen, som gör skillnad på Ubers verksamhet i förhållande till andra taxibolag. Foto: Heiko Junge/Massimo Percossi/TT


Senaste nytt om taxitjänsten Uber är vd:n Travis Kalanicks utskällning av en chaufför. Händelsen filmades och har spridits i såväl sociala medier som nyhetsmedier. The Guardian publicerade videon på onsdagsmorgonen efter att den publicerats på Youtube. Metro listar turerna kring företaget som skakat om hela världens taxibransch.

klar

Artikellänk är kopierad

Videon är bara ytterligare en skräll i Ubers omdiskuterade verksamhet. Företaget, som startade 2009, har främst under de senaste tre åren varit i blåsväder och uppmärksammats i samband med bland annat chaufförer som anklagats för våldtäkter och förare som kör utan tillstånd.

Våldtäktsskandaler och sexuella trakasserier

Efter att en manlig Uber-förare greps i Indien 2014 för att ha våldtagit en kvinna stoppades alla tjänster från Uber i landet. Ett annat brott som skakat företaget begicks av en chaufför i Boston, USA, som åtalades för våldtäkt på en kvinna som han ska ha skjutsat via Uber.

Ytterligare två fall av sexuella trakasserier av Uber-chaufförer anmäldes enligt The Boston Globe 2014. Uber påstod dock att förarna inte hade någon koppling till företaget.

En kvinna som tidigare var anställd på Uber uppmärksammades nyligen när hon bloggade om att hon blivit sexuellt trakasserad på arbetsplatsen utan att personalavdelningen brydde sig. I februari i år startade Uber en internutredning i fallet.

I veckan rapporterade VA Finans att en av Ubers toppingenjörer avgår efter att det kommit fram att han misstänks för sexuella trakasserier på Google, hans tidigare arbetsplats.

Smart ekonomi?

Uber har flertal gånger fått stå exempel för den så kallade delningsekonomin. Delningsekonomin går ut på att skippa mellanhänderna och på så sätt spara pengar. Bland andra Martin Appel, konsumentredaktör på PC för Alla, har skrivit flertal gånger om Uber i förhållande till detta. Airbnb är ett annat exempel som ofta nämns i liknande sammanhang. Åsikterna om vad Uber tillför i delningsekonomin är dock delade.

Krock med taxibranschen

Uber har kritiserats hårt av legitimerade taxibolag för att många av deras förare saknar tillstånd. Flera länder, däribland Spanien och Thailand, har förbjudit Uber på grund av saknade tillstånd och för att de anser att företaget bidrar till ett konkurshot för taxinäringen. I Sverige har Uber anklagats av Svenska taxiförbundet för att vara skattesmitare. Förra veckan pågick en stor demonstration i Italien, då italienska taxiförare protesterade mot Uber, vilket rapporterades om av bland annat BBC.

Förare som blivit drabbade av konsekvenserna av företagets branschavvikande villkor har själva kritiserat Uber, i bland annat Dagens Nyheter, och sagt att de trodde att de körde lagligt. Uber har dock inte tagit ansvar för förarna då flertal har dömts som privatpersoner för att ha bedrivit svarttaxi eller kört taxi utan tillstånd.

Svarttaxi med Uber pop

Uber startade den kompletterande tjänsten Uber pop som de kallade samåkningstjänst istället för taxi. Hösten 2015 dömdes den första föraren i Sverige för att ha använt den nu nedlagda tjänsten Uber pop. Därefter följde ett 60-tal domar mot personer som kört passagerare med Uber pop. Uber pop lade ner i maj 2016.

I november 2016 presenterade regeringen en utredning som fastställde att Uber pop och förarna hade bedrivit olaglig verksamhet då det genererat vinst till förarna. I taxiutredningen gjordes en tydlig gränsdragning mellan samåkning och taxitrafik.

Skattesmällen

Hösten 2016 krävde Skatteverket 304 Uber-förare på inkomstskatt, moms och skattetillägg för inkomståret 2015. Det gällde totalt 6,9 miljoner kronor och i huvudsak privatpersoner som kört med Uber pop.

Från hiphop-kändisar till Vita huset

Enligt Nyhetsbyrån Finwire och amerikanska sajten Techcrunch investerade Jay Z och Jay Brown, som är vd för Jay Z:s skivbolag Roc Nation, i Uber 2011.

Eric Holder, som var justitieminister i Obamas regering, anlitades av Uber för att göra internutredningen angående den före detta anställda som anklagat Uber för sexuella trakasserier, rapporterade flera amerikanska medier i slutet på februari, bland annat The Guardian.

En annan tidigare medarbetare till Obama, David Plouffe, bötfälldes på 850 000 kronor för att ha begått lobbying utan att registrera sig. Enligt TT ska David Plouffe ha hjälp Uber med att ta bort regler som förhindrat företagets verksamhet. Han arbetar nu för Mark Zuckerberg, enligt CNBC.

Vägrade tillstånd för självkörande bilar

Uber i San Fransisco hade 16 stycken självkörande bilar som återkallades av Kaliforniens fordonsmyndighet då Uber inte skaffat de tillstånd som krävdes för att använda bilarna, uppgav TT i december.

pil
FAKTA: Uber

> Uber finns i dag i totalt 536 städer, varav 92 städer i Europa.> Var först med att erbjuda taxitjänst genom en app.> Startades 2009 av nuvarande vd:n Travis Kalanick och Garrett Camp i Kalifornien, San Francisco USA.

Källa:  Källa: www.uber.com

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Gustafson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro