ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våldtogs av football-spelare – flickan dödshotas på nätet

Gustaf Eriksson · 20 Mar 2013
Uppdaterad 20 Mar 2013
Våldtogs av fotbollsspelare  – flickan dödshotas på nätet En av de dömda pojkarna tröstas i rättsalen. Till höger: Bild från en video som spreds på nätet efter våldtäkten.

Våldtogs av fotbollsspelare – flickan dödshotas på nätet En av de dömda pojkarna tröstas i rättsalen. Till höger: Bild från en video som spreds på nätet efter våldtäkten.


Hon var full, betedde sig slampigt och får skylla sig själv. Efter att två tonåringar dömts för att ha våldtagit en flicka i USA utsätts hon för grova påhopp på internet. – Det är sjukt, säger Metros Lisa Magnusson.

klar

Artikellänk är kopierad

"Borde de inte åtala den lilla slampan för att hon dricker alkohol trots att hon är för ung?" "Om du inte vill bli våldtagen ska du kanske inte supa dig redlöst berusad. Bara en tanke." "Steubenville-fallet gör mig illamående. Så klart att flickan kommer skrika våldtäkt när hennes föräldrar har sett filmerna som spridits."

Det är några av Twitter-reaktionerna som Tumblr-bloggen Slutshaming publicerar efter att domen fallit i det mycket uppmärksammade Steubenville-fallet.

Händelsen som allt börjar med inträffade i den amerikanska staden Steubenville i augusti förra året. Där bar flera pojkar runt en kraftigt berusad 16-årig flicka från fest till fest och våldtog henne. Samtidigt hejade grabbgänget på. 

Samma natt spreds foton på Twitter och Instagram från händelserna.   När hackerkollektivet Anonymous publicerade en video där flickan hånas blev våldtäkten en världsnyhet.

De två pojkarna, 16 och 17 år gamla, som åtalades var profilerade amerikansk fotbollsspelare och fallet delade Steubenville i två läger: Det enda fördömde våldtäkten, det andra tog gärningsmännen i försvar. 

Tidigare i veckan dömdes pojkarna för våldtäkten. Efter att domen fallit sände tv-kanalen CNN ett inslag där fokus ligger på hur gärningsmännen påverkas av domen.

Sändningen väckte avsky över hela världen. En av de som engagerade sig var Metrokrönikören Lisa Magnusson.  "Vem bryr sig om gärningsmännen är bra på fotboll eller om de har lovande akademiska karriärer? De släpade runt en medvetslös flicka och våldtog henne, och sen skröt de om det genom att sprida bilder på internet", skriver hon i ett inlägg på CNN:s Facebooksida.

Över 3 000 personer har gillat inlägget, som fått runt 100 kommentarer och även spridits till bildsajten Imgur.  – Jag är väldigt förvånad över att det blev så spritt. Responsen har dessutom varit extremt positiv, vilket är väldigt ovanligt för större diskussionsforum, säger hon.

Det massiva näthatet som riktats mot den våldtagna flickan har startat en debatt om USA:s "våldtäktskultur" där skuldbördan hamnar på offrets axlar. På måndagen kulminerade hatattackerna i att två tjejer greps för att ha dödshotat flickan på Twitter.  – Det är helt sjukt, säger Lisa Magnusson. 

Hon anser att näthatet är ett tecken på att att samhället inte är jämställt.  – Först och främst visar det på att det finns en dålig kvinnosyn, men det visar också på en märklig syn på män. Det säger att män inte är att lita på, och att kvinnor måste ta ansvar för att män inte ska våldta dem.  – Om det skulle ha handlat om en vanlig misshandel tror jag inte att människor hade ömkat gärningsmännen på det här sättet.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro