ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våldtogs av sex män – de fick klippa gräs som straff

Tina Sayed Nestius · 29 Okt 2013
Uppdaterad 29 Okt 2013

Flickan attackerades och våldtogs av sex män – vars enda straff blev att klippa gräset utanför polishuset. Nu har över en miljon människor skrivit på för att poliserna som dömde dem ska åtalas.

klar

Artikellänk är kopierad

Här i staden Busia i Kenya attackerades och våldtogs flickan.
Här i staden Busia i Kenya attackerades och våldtogs flickan.Foto: TT Bild

Liz, 16 år gammal, var på väg hem från sin morfars begravning i Busia, Kenya, när hon enligt egen utsago attackerades, våldtogs av sex män och sedan lämnades att dö i ett 20 meter djupt avlopp. Grannar hörde hennes rop på hjälp och fick loss henne – vid det laget var hon medvetslös och blodig.

Flickan, som fått smeknamnet Liz i medierna, kunde identifiera tre av männen som attackerat henne, och grannarna förde dem till den lokala polisstationen, enligt Kenyas The Daily Nation.

Polisen beordrade de misstänkta att klippa gräs på gården, och släppte dem kort därefter, enligt tidningen. Attacken skedde för några veckor sedan, men det är först den senaste tiden som den fått spridning i sociala medier. Kenyaner har uttryckt sin ilska och avsky för polisens agerande med hashtaggarna #JusticeforLiz och #StandwithLiz. De kräver inte bara att  de misstänkta förövarna grips utan även att poliserna som beordrade dem att klippa gräset ska gripas. 

Liz är rullstolsburen sedan attacken, enligt Daily Nation, och långt ifrån återställd. Det globala kampanjnätverket Avaaz startade nyligen en kampanj för att kräva rättvisa. I skrivande stund har fler än en miljon personer världen över skrivit på för rättvisa för Liz och för att poliserna som dömde våldtäktsmännen till att klippa gräs ska åtalas. 

Enligt CNN ska Kenyas polischef David Kimaiyo sagt på Twitter i lördags att misstänkta har anklagats i rätten och förhöras. Men sedan togs tweeten bort och det är oklart hur många gripanden som skett. CNN har sökt både honom och den kenyanska polisens presstalesperson, utan svar. 

Minst 32 procent av kenyanska flickor under 18 har upplevt någon form av sexuellt våld, enligt en rapport från FN och den kenyanska regeringen som kom förra året. Siffran kan vara högre eftersom många våldtäkter inte rapporteras för att det är tabu.

LÄS MER
Turister överger Indien efter gruppvåldtäkter
LÄS MER
Kaos under rättegången mot misstänkta våldtäktsmän
LÄS MER
De misstänks för mord efter gruppvåldtäkt
LÄS MER
Våldtagna utan skadestånd – eftersom föräldrarna var delaktiga
LÄS MER
Sänkt straff för pedofil
LÄS MER
25 dollar för en virtuell våldtäkt
klar

Artikellänk är kopierad

Tina Sayed Nestius
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro