ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Valeria fick vuxendos morfin – nära att dö

Lars Carlsson · 29 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Valeria Cungic, 2 år, skulle få sina halsmandlar bortskurna.Efteråt låg hon livlös på operationsbordet.– De gav henne lika mycket morfin som till en vuxen. Vi fick inte liv i henne, säger mamman Mirjana Mitrovic, 29 år.Att operera bort halsmandlarna är vanligtvis ett enkelt ingrepp och ger i 98,5 procent av fallen ett lyckat resultat. Men i Valerias fall höll operationen på att kosta henne livet. Det misstänker i alla fall hennes föräldrar.

När Valeria opererades i torsdags fick hon av misstag en fem gånger så stark morfindos i sig.Till och med personalen blev orolig.– Jag förstod det på dem. En av sjuksköterskan råkade säga att ”hon är inte med oss längre” när hon försökte väcka Valeria till liv. Då kallade hon snabbt på läkare.

Enligt familjen tog det upp till tre timmar innan Valeria vaknade upp från bedövningen. Därefter har hon varit påtagligt omtöcknad och sovit bort dagarna.Sjukhusledningen har själva anmält incidenten till Socialstyrelsen och en internutredning har påbörjats. Hela händelseförloppet ska analyseras. Heléne Seeman-Lodding, verksamhetschef för anestesikliniken på Sahlgrenska, tror visserligen inte att dosen som Valeria fick var skadlig eller livshotande, men hon ser ändå allvarligt på det som hänt:– Patienten fått en högre dos än vad som var tänkt. Det räcker för att göra en anmälan. För personalen är det alltid uppslitande när sådant här händer.

Vad händer om ett barn får en vuxen människas dos i sig?– Det är svårt att säga. Alla reagerar olika. Men det ska inte dröja timmar innan patienten vaknar.

klar

Artikellänk är kopierad

Lars Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro