ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Valet 2018 handlar om vilka som vill och kan öka tryggheten för vanligt folk”

Metro · 16 Aug 2018
Uppdaterad 30 Aug 2018

Foto: Unsplash


Valet 2018 närmar sig med stormsteg och 9 september är det dags. En av valårets största frågor är hur man ska kunna öka tryggheten i hela landet – på jobbet, i hemmet och i bostadsområdet.

klar

Artikellänk är kopierad

Många är oroliga över att pensionen inte ska räcka till, över att utsättas för brott, över att jobb försvinner och att inte få bra vård och omsorg. Inför valet vill fackorganisationen LO lyfta frågan om att öka tryggheten för vanligt folk och minska skillnaderna mellan stad och land.

– Alla som bor i Sverige ska ha goda förutsättningar att leva ett bra liv. Då behövs det trygghet i både stad och på landsbygden, säger Bertil Hallén, ordförande för LO distriktet i Västsverige på LO.

För att skapa trygghet i vardagen tror LO att man måste anställa fler och mer välutbildad personal i skolan, vården och omsorgen och stoppa vinstjakten. De tror också på att låta hela Sverige leva genom att investera i IT, vägar, och offentliga sektorn.

– Jobb och tillväxt är en förutsättning för utveckling och trygghet i hela landet. Vi vill stoppa vinstjakten i välfärden, öka jämlikheten och ha ordning och reda i migrationspolitiken. Därför vill vi se en socialdemokratiskt ledd regering, säger Bertil Hallén.

Läs mer om hur LO vill skapa trygghet i vardagen

Bertil Hallén, ordförande för LO distriktet i Västsverige.
Bertil Hallén, ordförande för LO distriktet i Västsverige.

Schyssta arbetsvillkor måste bli en central frågaI dag har fler jobb än på mycket länge och Sverige har aldrig varit rikare än i dag. Men fortfarande är många arbetslösa på heltid eller deltid. Underbemannade arbetsplatser leder till att tempot och stressen ökar ute på arbetsplatserna, vilket i sin tur leder till att många inte orkar jobba tills de fyller 65 år. Hot och trakasserier ökar på våra arbetsplatser och de otrygga arbetsplatserna blir allt fler.

– Det som är viktigast nu är att vi ökar tryggheten för vanligt folk. Arbete åt alla och schyssta arbetsvillkor måste bli centrala frågor för politiken. För när vi jobbar skapar vi mening och möjligheter för oss själva. Samtidigt får vi chansen att gemensamt bidra till välfärden. Då krävs det att vi har politiker som vill investera i fler jobb, ökad tillväxt och tryggare arbetsplatser, säger Bertil Hallén.

Förtidsröstningen har öppnatDen 9 september är det val, men redan nu går det att förtidsrösta. För att vara berättigad att rösta i Sverige ska man ha fyllt 18 år senast på valdagen, vara svensk medborgare och varit folkbokförd i Sverige någon gång. I kommun- och landstingsvalet måste du varit folkbokförd i Sverige i tre år före valdagen, däremot behöver man inte vara svensk medborgare.

Läs mer om hur LO vill skapa fler och bättre jobb här

pil
Därför ska du rösta på Socialdemokraterna

Socialdemokraterna vet att jobb och tillväxt är en förutsättning för utveckling och trygghet i hela landet. Deras politik skapar möjligheten för vanligt folk att utvecklas och de jobbar för att värna om den svenska modellen. Där alla ska kunna leva på sin lön och där kollektivavtal ska gälla för alla. Socialdemokraterna vill ha ordning och reda i skolan, fler och mer välutbildad personal i äldreomsorgen. De vill att Sverige ska vara ett land där vård alltid ska ges efter behov, och aldrig efter plånbokens tjocklek.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro