ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Valet att flytta var enkelt"

Caroline Engvall · 28 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Många sa att Peter och hans familj var modiga när de flyttade utomlands för att arbeta. 

Många sa att Peter och hans familj var modiga när de flyttade utomlands för att arbeta.  Foto: Caroline Engvall


klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler svenskar jobbar utomlands – mot Sverige.– Även om både jag och min fru jobbar mycket har vi fått bättre livskvalitet, säger Peter Glyt, som jobbar som låtskrivare från Spanien.Tack vare den moderna tekniken får vi allt friare jobb. Vi kan flytta våra kontor vart som helst där klimatet lockar mer. Jobba med ekonomi från Australien. Syssla med IT-support från Thailand. Eller som Peter Glyt – producera musik från Spanien.

Den före detta Kalmarsonen tog helt enkelt sitt jobb med sig till Madrid när möjligheten dök upp då hustrun Jeanette fick ett jobb som föreståndare för förskolan på Skandinaviska skolan i Madrid. I dag jobbar han med bland annat reklammusik både i Sverige och i Spanien samtidigt som han spelar i bandet Tiny Harvest.– Jag har en liten digital studio där det fungerar bra att spela in allt utom trummor och bas. När det sedan är dags för mix hyr jag in mig i en större studio.

Det nya livsvalet var inte svårt och följdes av idel peppning från vänner och bekanta. – De sa att vi var modiga som vågade. Det är roligt att kommunicera på ett nytt språk och uppleva en annan kultur. Vi umgås mycket med spanjorerna som bor här. När jag bodde i Sverige jobbade jag mycket mot utlandet. Nu bor jag här och jobbar mot Sverige. Snurrigt, va?

Peter säger att det bästa med att jobba i Spanien är att det spanska livet inte är så uppstyrt. – Vi kan åka in till cent­rum för lunch och inte komma hem förrän klockan sju på morgonen. Man vet inte vart tiden har tagit vägen, det har bara varit hemskt trevligt, med tapas, flamencobarer och nattklubbar.

Coachen: Fixa ditt nya arbetsliv

Coachen Fredrik Alms bästa tips för ett nytt arbetsliv utomlands.Lista självklarheterLita på att allt kommer att ordna sig till det bästa, men läs på ordentligt. Gör en lista på allt du tar för givet här hemma och kolla upp hur du ordnar det i förväg eller på plats. Gör om listan när du har bockat av den, du kommer garanterat att upptäcka saker du missade första gången. Sök efter landsmänAnvänd internet och sök upp andra svenskar i samma land eller stad. Om livet blir krångligt är det skönt att kunna kommunicera på sitt modersmål, och dessutom finns chansen att de har varit med om samma sak och kan hjälpa dig.

Behåll dina vanorHur kul det än är bara att komma utomlands är det viktigt att behålla vissa vanor för att inte tappa fotfästet. Du löper större risk att bli deprimerad om du ger upp dina vanor utan att ersätta dem. Många vanor kanske inte ens gör sig i din nya miljö. Släpp de mest uppenbara vanorna först, men byt dem gärna en i taget.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro