ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Valet i höst blir en rysare

Peter Lindholm · 13 Jan 2014
Uppdaterad 13 Jan 2014

Väljarsympatierna har svängt igen, vilket bäddar för att valet i höst blir en rysare. Det rödgröna blocket har fortfarande ett övertag bland väljarna, men på en månad har Alliansen knappat in rejält och halverat försprånget, enligt YouGovs opinionsundersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

Stödet för det rödgröna blocket har backat till 47,5 procent (49,5 procent förra månaden) medan Alliansen ryckt fram till 40,9 procent (36,7 i december), enligt YuoGovs nya väljarbarometer.

Det innebär att det stora gapet mellan blocken har halverats på en månad, från 12,9 procent till 6,5.

Det är största styrkeförändringen mellan de två blocken, som uppmätts i YouGovs undersökningar för Metro.

Socialdemokraterna backar till 31,9 procent (33,1) av rösterna, Miljöpartiet till 7,9 (9,2), medan Vänsterpartiet gått framåt till 7,6 procent (7,2).

Moderaternas stöd växte till 25,7 procent (23,8) samtidigt som Alliansens samtliga små partier ligger över riksdagspärren på 4 procent, vilket inte har hänt på ett år i YouGovs undersökningar.

Centern går fram till 5,3 procent (3,0) och Kristdemokraterna till 4,3 procent (3,7). Endast Folkpartiet har gått tillbaka, till 5.7 procent (6,3) bland allianspartierna.

Detta har troligen har sin grund i Pisa-rapporten, som visade att den svenska skolan halkat efter i en internationell jämförelse.

Det är en något som engagerar väljarna och blir en het valfråga. I undersökningen framgår det att Pisa-debatten gjort att skolan nu blivit den näst viktigaste frågan politiska frågan efter arbetslöshet. 

Ämnet engagerar mer än både sjukvård och flykting- och invandringspolitik, vilket kan vara en delförklaring till att Sverigedemokraterna backat kraftigt i denna mätning, från 12,8 procent till 10.

Sverigedemokraternas ras kan också förklaras av en andra rad händelser under julmånaden, däribland Expressens avslöjande om att en rad SD-politiker skrivit rasistiska kommenterar på nätet.

Men Sverigedemokraterna är fortfarande det tredje största partiet och har kvar sin vågmästarroll.

”Vänstern den stora vinnaren”

Metros politiske expert Janne Sundling kommenterar opinionsläget:

Debatten om skolan, efter Sveriges usla resultat i Pisa-mätningen, har gett en vinnare och en förlorare på kort sikt. Vinnaren är V. Kritiken mot vinster i välfärden handlar i hög grad om skolan, där plockar de poäng. Jonas Sjöstedt börjar närma sig de siffror som Gudrun Schyman hade när hon tvingades gå och som Lars Ohly aldrig var nära. 

Förloraren är FP som gjorde skolan till sin profilfråga men inte visat resultat. Med skolan i centrum hamnar också SD i skuggan. Det är en död fråga för SD. 

FP-tappet vägs upp av att de andra i Alliansen går fram. Men när valåret börjar är var femte väljare osäker på vad de ska rösta på. Det är kampen om dem som avgör valet i september.

LÄS MER OM DAGENS MÄTNING: Motstridiga besked i opinionsmätningar

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro