ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Valet utan några politiska budskap

Patrick Ekstrand · 20 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

De fattiga har inte fått det bättre sedan ANC kom till makten. Trots det kommer de att rösta på partiet på onsdag. I Sydafrika är grupptillhörighet viktigare än politiska budskap.

Trots att kåkstäderna har kommit allt närmare lyxvillorna i städernas utkanter är klyftan mellan fattiga och rika sydafrikaner större än tidigare. Till och med ANC medger det i sitt valmanifest inför valet som hålls i morgon. Oppositionen är orolig att partiet ska få mer än två tredjedelar av rösterna, vilket skulle göra det möjligt för dem att ändra konstitutionen.

Frågan är om partiet lyckas upprepa jordskredssegern från 2004 trots att det nyligen splittrades och trots att dess gräsrötter – den fattiga massan – inte har fått allt de blivit utlovade. Det är inte helt omöjligt.– Sydafrikanska väljare har alltid röstat baserat på sin identitet, säger statsvetaren Fiona White på Centre for Policy Studies i Johannesburg. Som exempel nämner hon en studie där bara 3,3 procent av de tillfrågade sa att de röstade på det parti som hade bäst politik.

Detta faktum förklarar kanske avsaknaden av politiska budskap på valaffischerna. – Om man studerar valaffischerna så finns det inte så mycket till budskap. Förutom sloganer som "Bekämpa brott" och "Rösta för seger" så säger de inget, säger White och lägger till att debatterna är lika intetsägande.– De brukar kretsa kring identitet och partiledningen.

Bristen på klara budskap innebär inte att valet inte är viktigt, säger Tom Cargill på den brittiska tankesmedjan Chatham House.– Nästa regering kommer att bli avgörande för Sydafrika.

Tidigare ANC-regeringar ville genomdriva ett mer jämlikt samhälle, men valde en mer pragmatisk linje när de insåg att omfattande sociala reformer skulle ruinera landet. I stället satsades det på ekonomiska reformer för att locka utländska investerare. Cargill beskriver den förre presidenten Thabo Mbekis politik som ”på gränsen till nyliberal”.– Det är en stor klyfta mellan dem som har och dem som inte har. Samma klyfta fanns på apartheidtiden, men bristen på pressfrihet och begränsade möjligheter att röra sig fritt gjorde att folk inte riktigt insåg det. I dag är medvetenheten större.– Nu måste folk få det de behöver, säger Cargill.

Eller som någon har klottrat på en valaffisch längs vägen mot Soweto: ”Enbart frihet gör mig inte mätt”.

Tecknaren Zapiro stämdes av Zuma

REN. Det går inte att ta miste på vem serieteckningen handlar om – duschmunstycket avslöjar det. Det är Sydafrikas näste president Jacob Zuma som har fått leva med den bilden sedan han under en våldtäktsrättegång sa att han inte hade blivit hivsmittad eftersom han duschade efteråt.

Nu har han stämt serietecknaren Jonathan Shapiro, mer känd som Zapiro, på mångmiljonbelopp. Än i dag, tre år efter rättegången, tecknar han ett duschmunstycke ovanför Zumas huvud.– Jag har stått bakom ANC hela mitt vuxna liv och gick med i partiet när jag bodde utomlands, när det fortfarande var olagligt.

Men i dag tänker Zapiro inte rösta på ANC.– Definitivt inte.

Han är missnöjd med att ANC inte har hållit sina löften om bättre välfärd utan i stället valde ekonomiska reformer under Thabo Mbekis ledarskap.– Jag är glad att de gjorde sig av med honom, men nu har de ersatt honom med någon som är lika dålig. Och folket kring honom är lika hänsynslösa som de kring Mbeki, men på ett mer populistiskt sätt.

Zapiro håller med om att Zuma verkar stå närmare ANC:s gamla ideal än vad Mbeki gjorde, men säger att den nye ledaren har andra svagheter.– Det handlar om Zumas syn på konstitutionen och uttalanden om homosexuella och kvinnor. Jag ser inte heller det som sann ANC-politik.– Det politiska klimatet har förändrats, vilket oroar mig.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro