ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Välfärden får kosta – men pengarna ska gå till dem som behöver dem

Metro · 31 Mar 2016
Uppdaterad 31 Mar 2016

Foto: Montage/TT/Faksimil


klar

Artikellänk är kopierad

REPLIK: Den 28 mars skrev Björn Häll-Kellerman och Nora Eklöv från Unga rörelsehindrade i Metro om regeringens ambition om en mer hållbar kostnadsutveckling inom assistansen, något som de menar riskerar att inskränka de mänskliga rättigheterna för personer som behöver assistans. 

Vad gäller oron över att kontroll skulle bidra till inskränkningar av rättigheterna för de drygt 16 000 som i dag har assistans så vill jag vara tydlig med att varje människa ska få det stöd han eller hon har rätt till. En del av kostnadsökningarna har handlat om att fler människor får leva friare liv i dag. Det var just det som var ambitionen när LSS och assistansersättningen kom till och det ska vi värna.

► LÄS MER: Unga rörelsehindrade: "Personlig assistans handlar inte om kostnader – det är en rättighet"

Men de senaste tio åren har kostnaderna för assistansersättningen fördubblats, samtidigt som antalet personer som får assistansersättning inte ökat i alls samma utsträckning. Parallellt med det vet vi att många upplever att lagen inte klarar att leva upp till de ambitionerna och även att det blivit tuffare att få det stöd hon eller han behöver. Det är mot den här bakgrunden som regeringen vill se över LSS och assistansersättningen, för att se till att insatserna blir mer träffsäkra och att kostnadsutvecklingen blir hållbar över tid. 

För mig är det självklart att kvalitet och kontroll går hand i hand. Den som behöver samhällets stöd gynnas av att där finns en god kostnadskontroll. Alla i vårt land ska känna sig trygga med att pengarna i vår skattefinansierade välfärd används till de välfärdstjänster som avsetts. För mig är det en självklarhet. Välfärden ska få kosta, men vi ska ha kontroll över att pengarna går till de personer som behöver dem. 

Åsa Regnér

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro