ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Valfilmerna som skrämde, förbryllade och nakenchockade

Simon Krona · 7 Mar 2018
Uppdaterad 7 Mar 2018

För skrämmande, för obegripligt eller för naket. Valfilmer blir ofta ämne för debatt. Här listar vi fem exempel.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Moderaterna Göteborg, 2017

Filmen: Klassiska Göteborgsbilder. Älvsborgsbron, fiskhandlare, tunga industrier. ”Det här var en stad där man strävade och kämpade” säger speakerrösten.

Snart vänder filmen. ”Men det var länge sen nu. Människor skjuts ihjäl, bilar sätts i brand. Det har uppstått städer i staden och Göteborg slits isär. Hur blev Sveriges framsida ett tillhåll för jihadister och kriminella gäng?”

Kritikerna: Ger en negativ bild av Göteborg. Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, tycker till exempel att det är ”både svartmålning och populism i en väldigt obehaglig kombination”.

Filmen fick ännu mer kritik när det visade sig att bilden på den brinnande bilen inte var från Göteborg, utan från Vancouver 2011 då ett upplopp utbröt efter att stadens hockeylag förlorat NHL-finalen.

Försvaret: Att bilderna kommer från Vancouver spelar mindre roll – de skulle bara illustrera ett problem som finns i Göteborg.

– Problemet vi vill belysa är att det brinner bilar i Göteborg och att det fenomenet ökar, säger Hampus Magnusson (M), kommunalråd Göteborg till GP.

2. Feministiskt initiativ, 2018

Filmen: Bilder i mörka toner spelas upp. En fackla, en folksamling, en kristallkrona, en nattklubb.

En speakerröst läser upp poesi:

”SverigeI bakrutan går tiden isär i välvande kampmed blommor i håret och hjärtats mening på plakat”

Kritikerna: Innehållslöst och obegripligt. ”Schymans propagandafilm en orgie i gulliga floskler” skriver till exempel Jens Liljestrand på Expressen kultur.

Försvaret: Filmen var inte tänkt att presentera Fi:s politik, utan skulle fungera som en uppmaning till ”alla som vill förändra att göra mer av världen”, säger Fi:s kommunikationsansvariga Amanda Mogensen till SVT:s Morgonstudion.

3. Socialdemokraterna, 2014

Filmerna: I tre olika valfilmer belyses äldreomsorgen, skolan och jobben i tur och ordning.

Kritikerna: Alla huvudpersoner är vita. Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson tolkade filmerna som att Socialdemokraterna vill ”nå pursvensken”.

Försvaret: Socialdemokraternas kommunikationschef Nina Wadensjö menade att de bara befann sig i början av valrörelsen och att filmerna bara var en liten del av deras kampanjarbete.

4. Danska folketinget, 2014

Filmen: Den tecknade karaktären ”Voteman” är mitt i en sexakt med fem kvinnor när han får ett telefonsamtal och kallas in för att få lata danska ungdomar att rösta i EU-valet. Med våldsamma metoder tvingar han folk att rösta.

Kritikerna: Wtf?

– Jag kan inte förstå att man använder kvinnovåld, porr och avhuggna huvuden för att få folk att gå och rösta, sa Liberal Alliances ledare Anders Samuelsen till Danmarks Radio.

Försvaret: Inget. Den danske talmannen som hade godkänt videon bad om ursäkt för att den upplevdes som stötande, och filmen drogs tillbaka.

5. Sverigedemokraterna, 2010

Filmen: En äldre kvinna med rollator kämpar för att ta sig fram i en mörk studiomiljö. Plötsligt blir hon omsprungen av ett gäng iklädda heltäckande slöja.

”Den 19 september kan du välja invandringsbroms före pensionsbroms” säger speakerrösten.

Kritikerna: Ställer grupper mot varandra. Pensionärer reagerade på att de användes som politiskt slagträ i invandringsdebatten.

Filmen stoppades från att visas i TV4, men visades senare i en omarbetad version. Då hade Sverigedemokraterna pixlat delen då kvinnorna i slöja visades, och lagt till texten ”Censurerat av TV4”.

Försvaret: ”Det finns ingenting i filmen som inte håller för en rättslig prövning” menade dåvarande pressekreteraren Erik Almqvist hos Sverigedemokraterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro