ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Välj bland massor av jobb

Josefin Michanek · 26 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Efterfrågan på arbeten inom sjukvård, pedagogik, byggbranschen och IT väntas öka under året.

Efterfrågan på arbeten inom sjukvård, pedagogik, byggbranschen och IT väntas öka under året. Foto: Scanpix


Allt fler yrken har stort behov av kvalificerad arbetskraft

klar

Artikellänk är kopierad

ARBETE.Arbetsmarknaden just nu tillhör de arbetssökande. Behovet av kvalificerad personal inom många sektorer är stort över hela landet – och det fortsätter att se bra ut det närmaste halvåret.

Den slutsatsen kan man dra av färska siffror från Sifo, som på uppdrag av Proffice genomfört en undersökning med 3 000 personalansvariga på företag i hela Sverige. 42 procent av de tillfrågade menar att behovet av arbetskraft har ökat jämfört med för ett år sedan. – Den rådande högkonjunkturen och de stora pensionsavgångar som börjar märkas ordentligt nu påverkar situationen positivt, säger Erik Stone, affärsområdeschef på Proffice.

Av de företag som i dag säger sig behöva utöka räknar 61 procent med att ha ett fortsatt behov av ytterligare arbetskraft inom ett halvår, enligt undersökningen.Behovet av arbetskraft är större i Stockholm än i övriga landet. I Stockholmsregionen förväntas efterfrågan på yrken inom teknik, bygg och anläggning, IT, hälso- och sjukvård samt pedagogik öka jämfört med samma tidpunkt 2006.– Det blir allt viktigare för företagen som rekryterar i dag att sälja in sig på ett bra sätt. Och det blir viktigt för dem som söker jobb att inte låta sig charmas, säger Stone.

Han menar att det nu finns ökade möjligheter att ställa krav på arbetsgivaren och råder den som söker jobb att inte bara titta på lönenivån. För den arbetssökande blir det viktigt att undersöka noga vilken kultur som råder på företaget, vilka karriärmöjligheter som finns och vilka möjligheter företaget har att klara sig i en kommande lågkonjunktur.– Ta också reda på om företaget har en bra relation med sina kunder och om de producerar produkter och tjänster som efterfrågas även när konjunkturen svänger, uppmanar Stone.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Michanek
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro