ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Välj rätt dryck i glaset på midsommarafton

Clara Grabe · 15 Jun 2017
Uppdaterad 15 Jun 2017
Clara Grabe tipsar om bästa dryckerna på midsommarbordet.

Clara Grabe tipsar om bästa dryckerna på midsommarbordet. Foto: IBL


En av årets viktigaste helgdagar närmar sig. Gatorna i stan är alldeles öde men ute på landet binds det kransar, dansas runt stänger och sillen och snapsen dukas fram. Här är Clara Grabes bästa tips för dryckerna på midsommarafton.

klar

Artikellänk är kopierad

Drick din lokala öl

Bästa Lagern, Lundabryggeriet, Skåne, Sverige, nr 89886, 23,40 kr, 330 ml, 5,2 % alkohol

Fira den bästa midsommaren med bästa lagern. Det är i alla fall Lundabryggeriets ambition, att tillverka den bästa lagerölen. Namnet höjer förväntningarna och huruvida det är den bästa lagern eller inte så är det en god och trevlig öl. Jag uppskattar att den har en försiktig sötma. Dels passar den runda och mjuka karaktären till sill och så hjälper den till att skölja ner den kryddiga och spritiga snapsen. En gullig detalj är att de skriver ut på etiketten när ölen bryggdes och av vem.

Törstsläckare från västkusten

Göteborgs sommarlager, Västra Götaland, Sverige, nr 39132, 19,90 kr, 330 ml, 5 % alkohol

Jag älskar att hitta, för mig, nya öler. Det finns många roliga hantverksmässigt producerade öl i Sverige och midsommar känns som det perfekta tillfället att prova dem. Duka fram all mat och ställ ut massa olika ölsorter på bordet. Man kan dela med varandra och får chansen att just ta ett smakprov från olika flaskor. Den här ölen säljs på lokala Systembolag men om man bor utanför Göteborg får man beställa. Man måste bara ha lite framförhållning. Men på något sätt blir det extra roligt att gå och hämta upp det man beställt istället för att gå och plocka från hyllorna.

Snaps från skärgården

Möja Akvavit, Värmdö, Sverige, nr 86332, 274 kr, 500 ml, 39,5 % alkohol

För den som brukar läsa mina tips har det nog framgått att jag älskar O.P. Andersson och tycker att det är snapsen nummer ett. Men man måste ju förnya sig och prova nya drycker. Så nu har jag gjort en del efterforskning och kommit fram till att jag har några nya eller nygamla favoriter på snapshyllan. Möja Akvavit är en av dem, kryddad med kummin, anis och fänkål och har en frisk citruston. Snapsen tillverkas ute på ön Möja och fraktas sen in till Stockholm med båt, precis på samma sätt som man alltid gjort.

Ljusrosa klunkar

2016 By.Ott, Domaines Ott, Provence, Frankrike, nr 95243, 159 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Ett lätt och elegant rosévin är en utmärkt matchning till gravad lax och sill. Den mjälla fisken och strukturen i vinet lyfter varandra. Dessutom är rosévin synonymt med sommar för oss i Sverige så det är en riktigt bra dryck att fira in sommaren med. En annan fördel med rosévin är att det går att fortsätta med samma vin hela kvällen och natten långt efter att dansen runt stången avtagit och alla barn har gått och lagt sig. Så sitt uppe och se solen ge ner och gå upp och njut av en, eller ett par flaskor gott vin.

Flirtigt och somrigt till gubbarna

2016 Nivole, Moscato d’Asti, Piemonte, Italien, nr 7787, 79 kr, 375 ml, 5 % alkohol

Det fanns en oro för att svenska jordgubbar inte skulle hinna mogna till midsommar i år på grund av den kyliga våren. Men för ett tag sen kom beskedet som gjorde att vi kunde andas ut. Jordgubbarna kommer att bli klara! Till färska bär och fruktiga desserter som inte är för söta är det så otroligt gott att dricka ett glas Moscato d’Asti. Dessertvinet är lätt mousserande, väldigt fruktigt och alldeles lagom sött. Det är helt omöjligt att inte älska det här vinet.

Kameleont-öl till midsommarbordet

Paulaner Hefe-Weissbier, Tyskland, nr 1965, 13,90 kr, 500 ml, 0,5 % alkohol

Weissbier, veteöl på svenska är en ölstil som även den passar helt perfekt till olika sillar. Veteölen bryggs på en stor del vete istället för korn som är det vanligaste sädesslaget vid öltillverkning. Det som utmärker weissbier, om den heter hefe, är att ölen är o-filtrerad med jästfällning kvar i flaskan. Ölen blir grumlig och får en väldigt krämig och rund karaktär. Den är ofta mild, fruktig och har relativt låg beska. Jag tycker att veteöl har en förmåga att anpassa sig till olika rätter och därför passar perfekt som dryck till bufféer eller ett midsommarbord.

LÄS MER
6 drycker som passar till grillat
klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro