ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Välj rätt dryck i skidbacken

Clara Grabe · 17 Feb 2018
Uppdaterad 17 Feb 2018
Clara Grabe tipsar om vad som passar att dricka på skidresan.

Clara Grabe tipsar om vad som passar att dricka på skidresan. Foto: Shutterstock/IBL


Nu väntar alla skolbarn på att det ska bli sportlov. Bilen ska packas full av skidor, pulkor, varma kläder och goda drycker. Här kommer tipsen till fjällresan.

klar

Artikellänk är kopierad

Vin till grytorna2016 Senda de las Rochas, Manchuela, Spanien, nr 2156, 100 kr, 750 ml, 13 % alkohol, ekoFjällen för mig är stark förknippat med alla möjliga sorters grytor som renskavsgryta, bolognese, boeuf bourguignon och chili con carne. Oavsett vilket långkok du gör är det gott med ett mustigt, fruktigt och kryddigt rött vin. Det här är en nyhet på Systembolaget från den mellersta delen av Spanien. I denna varma del av landet odlas en druva som heter Bobal på hög höjd. Högt upp blir temperaturen lägre på natten och klimatet är torrt.

Ölen för alla ski bumsKona Big Wave, Golden Ale, USA, nr 89056, 22 kr, 355 ml, 4,4 % alkoholBryggeriet Kona Brewing på Hawaii skapade den här ölen för att den skulle vara perfekt att dricka efter en dag ute på vågorna. Men att surfa på vågor eller ta sig ner för berget på snowboard eller skidor har ändå någon koppling och det här är den perfekta ölen efter en dag i backen. Den är krämig, lätt, fruktig och mjuk. Vissa tycker kanske att den saknar beska men jag tycker att den har perfekt balans för sin stil. Drick den väl kyld.

Ett kilo äpplen blir en halv liter mustÄppelmust Aroma, Englamust, Sverige, eko, 38,95 kr, 500 ml, alkoholfri, mathem.seEnglamust är ofiltrerad och färskpressad must på äpplen som vuxit i närheten av Båstad i Skåne. När det är kallt ute är det väldigt gott att värma äppelmusten, gärna tillsammans med kanel, kardemumma, honung och stjärnanis. Låt musten sjuda med kryddorna en stund, dra bort den från plattan och låt den stå några minuter till innan du silar och serverar varm. Det går bra att spetsa musten med lagrad rom eller calvados om man vill.

Digestif framför öppna spisenGrönstedts Trippelask, Sverige, nr 387, 399 kr, 3*200 ml, 40 % alkoholVarför inte styra upp en liten cognacsprovning framför brasan i fjällstugan? Grönstedts har släppt en ask med tre olika sorter. Det är en rolig idé att kunna prova VSOP, XO och EXTRA bredvid varandra. De olika beteckningarna visar på cognacens ålder och går från snittålder på cirka åtta år för VSOP till 25 år för EXTRA. Ett extra litet termostips; häll en skvätt VSOP i varm choklad och värm dig i dubbel bemärkelse ute i backen.

Värmande vinDufvenkrooks Original, Sverige, nr 96009, 87 kr, 750 ml, 15 % alkoholI Sverige är glögg väldigt förknippat med advent och jul men åker man skidor i Alperna är det inte alls märkligt att ta en kopp glühwein i backen. Det är i princip samma sak som glögg så om du har en flaska kvar sen julen, ta med den upp till fjällen. Om inte, våga bryta alla regler och köp en ny. Dufvenkrooks är väldigt klassisk i sin kryddning och smakar kryddnejlika, kardemumma, torkad frukt, pomerans och ingefära.

Bärs till bastunJämtlands Bärnsten, lager, Sverige, nr 1307, 19,90 kr, 330 ml, 5 % alkoholJämtlands bryggeri startade för drygt 20 år sedan med syftet att ta fram en öl till Storsjöyran, den fick namnet Jämtlands President. Nu gör bryggeriet många olika ölsorter och Bärnsten är den perfekta ölen för bastun. Den har en maltig smak med citrustoner och honung i doften. Den är lätt att dricka men också väldigt god. Håll ölen väl kyld, ta med den in i bastun och låt musklerna som fått jobba i backen eller spåret slappna av.

LÄS MER
6 dryckestrender som varit och kommer
klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro