ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Välj rätt jobb, bli glad pensionär

TT · 4 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Satsa på att bli IT-specialist eller civilingenjör om du vill ha en guldkantad tid som pensionär. Det ger bäst utdelning efter 65-årsdagen bland vanliga yrken i Sverige.

En IT-specialist med tjänstepension får i genomsnitt 30 000 kronor i månaden i total pension, enligt beräkningar som försäkringsbolaget Folksam gjort.Sämst pension får undersköterskor, städare och butikskassörer. Med tjänstepension hamnar deras pensioner runt 16 000 kronor i månaden. Utan tjänstepension hamnar summan på omkring 11 600 kronor.

De yrken som toppar pensionslistan är mansdominerade jobb. Bland kvinnors vanligaste jobb är säljare, revisionsekonomer och sjuksköterskor de som ger de bästa pensionerna.

Lönen är förstås den faktor som har störst inverkan på pensionen. Men också tjänstepensionen är viktig. Rådet från Folksams analytiker Håkan Svärdman till den som inte har kollektivavtal på jobbet är att försöka förhandla sig till en tjänstepension.

De som riskerar en låg pension får rådet att vara rädd om hälsan, börja jobba tidigt i livet och sluta sent.

Gör aktiva fondval med risknivåer som speglar din ålder. Kort tid kvar — satsa i lågriskfonder. Lång tid kvar — ta litet större risk.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro