ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Välj rätt karriär

Katarina Matsson · 22 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Matematikern Madeleinde Leander kommer att vara efterfrågad på arbetsmarknaden enligt Sacos rapport.

Matematikern Madeleinde Leander kommer att vara efterfrågad på arbetsmarknaden enligt Sacos rapport. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Drömmer du om en karriär som präst? Då har du tur. Chansen att få jobb är stor, visar Sacos rapport om framtidsutsikter för akademiker som presenteras på Sacos studentmässa i Stockholm.Framför allt finns fram-tidens jobb inom vården. Läkare, sjuksköterska, kiropraktor – de finns alla med på listan över yrken där Saco-förbundens prognoser pekar på en brist om fem år.  – Inom vårdsektorn har vi många som går i pension, säger Ossian Wennström, utredare på Saco och redaktör för rapporten.Värre är det inom kultur- och mediesektorn. Satsar du på en sådan utbildning kan arbetslivet bli tufft. – Det är populära utbildningar och en tuff arbetsmarknad. Men många är hängivna och väljer dem, säger Ossian Wennström. En prognos är bättre än ingenting, tycker han, så länge man vet att den kan vara osäker. – Utbildningsvalet är ett av de viktigaste ekonomiska val man gör i sitt liv och det är viktigt att veta vad man ger sig in på. Det finns ingen nationell uppföljning för hur det går för studenterna på olika utbildningar. Dessutom satsar lärosätena väldigt lite resurser på studievägledning, säger Ossian Wennström.

"Jag snöade in på matten"

VAL. I grundskolan får allt färre elever godkänt i matematik, visade Skolverkets betygsstatistik. Men för den som vill ha jobb kan det vara dags att tänka om – om fem år är det brist på matematiker, enligt Sacos prognos.

Madeleine Leander, 21, är en av dem som dragit vinstlotten i utbildningslotteriet. För drygt två år sedan började hon plugga biomatematik på Stockholms universitet.– Det roligaste skulle vara att få pengar så att man kan forska. Men jag snöade in på matten. Det är mer ett intresse än ett jobb, säger hon.

Anastassia Malycheva, 17, tycker att intresse är viktigt, även om chansen att få jobb spelar roll. – Väljer man en utbildning bara för att prognosen ser bra ut så kanske man inte vill jobba med det om fem år, säger hon.

Hon går i trean på Norra Real i Stockholm och vill jobba med produktformgivning. Designer är ett av yrkena där prognosen pekar på ett överskott, men det av-skräcker inte. – Jag tror definitivt att det kommer att behövas. Man kan ju jobba utomlands också, säger Anastassia.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro