ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Välj rätt referenser när du ska skriva CV

Mary Örnborg · 14 Apr 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Oftast måste du lämna referenser när du söker jobb. Men vem du väljer kan vara viktigare än du tror.

Oftast måste du lämna referenser när du söker jobb. Men vem du väljer kan vara viktigare än du tror. Foto: Istockphoto


klar

Artikellänk är kopierad

Att anpassa referenserna för jobbet du söker ökar dina chanser betydligt. Pelle Mårtensson på CV-skolan tipsar om hur du väljer ut rätt referenser.

1. Vänta tills intervjun

FÖRBERED. Du kan vänta med att lämna referenser tills det är dags att komma på intervju. Men förbered en referenslista redan vid cv-skrivandet med aktuella kontaktuppgifter.

2. Välj från rätt bransch

NÄRHET. Plocka ut dina referenser så att de ligger så nära i tid och bransch som möjligt. De personer som du väljer som referenser bör veta hur du fungerar inom området du söker jobb.

3. Det räcker med tre

ANTAL. Det finns ingen regel för hur många referenser man måste lämna. Men i de flesta fall räcker det med tre.

4. Välj inte bara chefen

KOLLEGER. Vanligast är att man lämnar sin närmaste chef som referens. Men det går också bra att lämna kolleger eller till och med kunder som referens.

5. Välj rätt chef

KÄNNEDOM. Lämna aldrig en chef som referens som inte sett hur du fungerar i arbetet. Det resulterar bara i ett meningslöst samtal.

6. Välj inte vänner

ALTERNATIV. Har du ingen eller liten arbetslivserfarenhet kan du till exempel lämna lärare eller föreningsledare som referens. Lämna inte klasskompisar eller nära vänner som referenser.

7. Fråga alltid först

LOV. Fråga alltid personerna som du vill använda som referenser om lov först. Informera dem också om vilka jobb du sökt så att de kan förbereda sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro