ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Välj rätt referenser när du söker jobb

Kristian Borglund · 9 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Jenny Fransson och Lisa Fogel Gyllenhammar ger sina bästa tips till hur du använder dina referenspersoner på bästa sätt i jobbsökandet.

Jenny Fransson och Lisa Fogel Gyllenhammar ger sina bästa tips till hur du använder dina referenspersoner på bästa sätt i jobbsökandet. Foto: Lotta Bergseth


klar

Artikellänk är kopierad

I jobbjakten kan ditt val av referenspersoner få en avgörande betydelse  Kan hjälpa eller stjälpa dina chanser att få jobbet. Så välj noga – och förbered dem på rätt sätt.

För Jenny Fransson uppstod en möjlighet att ta klivet från restaurangbranschen till ett helt annat jobb – som utbildningskonsult för ett hotellbokningssystem. CV:n gav napp, den följande intervjun gick bra.

Nästa steg? Referenserna.– Jag fick berätta om Jennys pedagogiska sidor i samband med projekt vi har genomfört, och att hon då visat upp sin enorma förmåga att ställa sig upp och förklara saker för andra, och framföra mål  tydligt, och enkelt förklarat vägen framåt, berättar Lisa Fogel Gyllenhammar, dåvarande kollega.

Hon var en av de två namn Jenny hade uppgivit för rekryteraren.– Min närmaste chef också. Jag kände att både skulle ge en rättvis bild av mig, det tror jag är viktigt, säger Jenny.

Hon hade förberett  båda två.– Jag har själv blivit uppringd av folk där någon lämnat mig som referens utan min vetskap. Då låter man bara frågande. Tagen på sängen är det svårt att komma på bra saker att säga.Efter referenssamtalen fick Jenny tjänsten.

Bli referenssmart

1. Välj rätt referenser.  Vilka personer kan trovärdigt bekräfta att du besitter de egenskaper, kunskaper och värderingar som krävs för det specifika jobb du söker? Om du söker olika typer av jobb, kan du behöva använda olika referenser.2. Förbered dem väl. Håll referenserna uppdaterade om jobben/jobbet du söker så att de inte bli överraskade när telefonen ringer. Ett tips kan vara att ta med dina referenser ut på fika eller lunch och då berätta mer om vilken typ av jobb du har sökt. Det hjälper dem att ge bra svar till rekryteraren.3. "Säkra" referenserna. I första steget är att ta reda på att om de verkligen kommer att tala sig varma för dig. Var inte rädd för att fråga rakt ut. Att ”säkra” referenserna handlar också om att behålla en bra relation. Tacka för hjälpen efteråt, oavsett om du får jobbet eller inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro