ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Väljare flyr från MP: Är så extremt missnöjd”

Ida Gustafsson · 13 Maj 2016
Uppdaterad 6 Dec 2016
Fridolin och Lövin på en presskonferens tidigare i veckan.

Fridolin och Lövin på en presskonferens tidigare i veckan. Foto: TT


I flera veckor har Miljöpartiet dominerat i medierna och avhoppen har avlöst varandra. Stormarna i partiet har påverkat MP-väljarna, i Yougovs väljarundersökning uppger knappt hälften att de inte hade röstat på MP om det varit val i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

I veckan stod det klart att Isabella Lövin föreslås att efterträda Åsa Romson som ett av språkrören. Samtidigt avgick Åsa Romson som minister och tog tillbaka sin kandidatur som språkrör.

I väljarundersökningen som genomförts av Yougov, på uppdrag av Metro, har 535 personer som röstade på Miljöpartiet i riksdagsvalet 2014 svarat på frågan hur de skulle rösta om det vore val i dag. Bland de tillfrågade har ungefär hälften svarat att om det var val i dag hade de röstat på ett annat parti eller blankt. Bland de osäkra väljarna uppger en person att chansen ligger på 50 procent att hen kommer att rösta på partiet igen.

”Jag är så extremt missnöjd med språkrören eller rättare sagt hela bunten. Misstag på misstag, pinsamt är ett milt ord att uttrycka det hela”, skriver den svarsdeltagaren.

Bland de tillfrågade uppger 51 procent att de är missnöjda med partiets sätt att hantera krisen.

LÄS MER
Här är MP-krisen på mindre än fem minuter

På frågan om ”Vad skulle få dig att rösta på MP igen?” svarar en väljare som bytt parti:

”Att även Fridolin offras. Hans insatser är svagare än Romsons men ändå fick hon gå, vilket jag anser vara fel”.

En annan väljare som bytt parti uppger på samma fråga:

”Att de återgår till att vara Miljöpartiet och inte maktgalna som säljer sin själ till djävulen och offrar flyktingars liv på köpet”.

Av Yougovs urval på 535 personer som röstade MP i valet 2014 går det inte att säga något om hur samtliga MP-väljare har upplevt den senaste tidens stormar.

De partier som får de tillfrågade MP-väljarnas stöd är regeringskamraten Socialdemokraterna som får 8 procent av svaren. Även Vänsterpartiet får 11 procent, sedan får Moderaterna respektive Sverigedemokraterna 5 procent av de tillfrågades stöd.

Att väljarstödet har flyttat är naturligt när ett parti genomgår en kris.

– Det är mycket möjligt att det bara är ett hopp i opinionssiffrorna för tillfället. Det kan också vara andra problem som visar att opinionsiffrorna går ner ytterligare, men det får vi se med tiden, säger Magnus Hagevi, statsvetare vid Linneuniversitetet.

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro