ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Väljare med jobb flyr oppositionen

Peter Lindholm, Rickard Lindholm · 7 Maj 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Scanpix / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

De rödgröna tappar försprånget i en ny mätning. De med jobb väljer Alliansen  Sahlin: "Strunt samma, det kommer mätningar hela tiden".

De rödgröna la fram sin budget. Då tappade de stödet bland svenska folket, enligt ny undersökning av Demoskop.

I den senaste väljarundersökning har de rödgröna tappat sitt försprång och Alliansen har till och med gått om. Alliansen ligger nu på 49,2 procent och de rödgröna på 47,4 procent.– Resultatet ska ses som att det nu väger helt jämnt mellan blocken. Men det syns en tydlig skillnad till Alliansens fördel efter att oppositionen presenterat sin skuggbudget, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Anledningen– förvärvsarbetarna, de med jobb eller eget företag, byter parti. Samtidigt som de rödgröna går framåt bland pensionärer, studerande och arbetslösa så tappar de väljare ute i arbetslivet.

I intervjuer med väljare före och efter budgetpresentationen har Demoskop kunnat se att många bytt inställning till oppositionen. Främst Miljöpartiet verkar ha tappat stöd. 2,5 procentenheter har de backat.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann är nöjd.– Den stora skillnaden är att alternativen blivit tydligare nu. Vår jobbpolitik står mot deras jobbpolitik, säger han, säger han.

Oppositionen är inte märkbart oroliga.– Jag tror på opinionsmätningar när jag ser flera som visar samma sak. I Demoskops förra mätning låg vi mycket högre än vad vi gjorde i andra undersökningar. Så jag tror inte att man kan dra några slutsatser ännu, säger Maria Wetterstrand (MP).– Strunt samma, det kommer mätningar hela tiden. Jag har hela tiden sagt: ”Valet kommer att bli jämnt”, säger Mona Sahlin (S).

Experterna: Rena snurren nu på siffror

Demoskops undersökning är statistiskt säkerställd men det rör sig bara om en mätning som delvis gjorts efter skuggbudgeten presenterats. Experterna vill inte dra för stora växlar.– Är det sant så är det ganska sensationella siffror, men vi måste få se fler mätningar. Det är rena snurren nu på siffror, säger Peter Esaiasson, statsvetare på Göteborg universitet.På Sifo släppte de sin senaste undersökning i mitten av april då ledde de rödgröna.– Enstaka mätningar ska man vara försiktig med, säger Toivo Sjörén, ansvarig för opinionsundersökningar på TNS Sifo.På Demoskop känner de sig ändå säkra.– Jag är övertygad om att rörelsen kommer bekräftas av fler mätningar, säger vd Anders Lindholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm, Rickard Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro