ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Väljarna: Splittra Alliansen för att stänga ute SD

Emmelie Wallroth · 6 Sep 2014
Uppdaterad 6 Sep 2014

Splittra Alliansen och bilda en regering bestående av Moderaterna och Socialdemokraterna om Sverigedemokraterna blir vågmästare. Det förespråkar fyra av tio väljare helt eller delvis, visar YouGovs senaste opinionsmätning.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Om Sverigedemokraterna får en vågmästarroll vid valet vill fyra av tio väljare helt eller delvis att Moderaterna och Socialdemokraterna tillsammans ska bilda en ny majoritetsregering, visar YouGovs senaste opinionsundersökning.

Väljarnas förtroende hos Reinfeldt – och S

Men att det faktiskt skulle ske är inte rimligt, menar Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.

– Inte alls. De här två partierna är de två största motståndarna i svensk politik. Går de samman får man visserligen en väldigt slagkraftig regering, men man irriterar väljarna något oerhört, säger han.

Enligt honom skulle Moderaterna och Socialdemokraterna dessutom själva aldrig vilja gå ihop i en majoritetsregering.

– De vill inte göra det annat än om det skulle vara en ödessituation, typ ett krigsläge. Då är det naturligt att man har den här typen av koalitioner. Men det är det inte fråga om här.

Och varken Moderaterna eller Socialdemokraterna skulle gynnas av att bilda en ny regering tillsammans, menar han.

– De som eventuellt skulle gynnas är småpartierna, för att väljarna skulle bli irriterade. Men det är en väldigt avlägsen möjlighet, säger Mikael Sundström.

Regeringen knappar in – men det kan vara för sent

Han tror att anledningen till att fyra av tio väljare svarade att de kan tänka sig en sammanslagning kan bero på den specifika formuleringen i förslaget – att det är motståndet mot SD som gör att så många svarar detta, inte att de egentligen vill att Socialdemokraterna och Moderaterna slår sig ihop.

Kent Persson, partisekreterare för Moderaterna, uppger att de har ”isolerat SD” från politiskt inflytande inom migrationen genom att samarbeta med Miljöpartiet – och att Alliansen kommer vilja fortsätta med det samarbetet.

– Eftersom Stefan Löfven vill höja skatterna på ungdomars jobb så är det helt uteslutet att bilda regering med S, skriver Kent Persson i ett sms till Metro. 

Metro har sökt Carin Jämtin, partisekreterare för Socialdemokraterna, genom hennes pressekreterare.

Undersökningen är genomförd av YouGov på uppdrag av Metro under perioden 2-4 september bland både män och kvinnor mellan 18 och 74 år. Sammanlagt har 1 515 personer deltagit i undersökningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro