ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Väljarnas betyg: Så bra har partiledarna skött sig i valrörelsen

Karolina Skoglund · 12 Sep 2014
Uppdaterad 12 Sep 2014

Fredrik Reinfeldt (M) får bäst betyg i valrörelsen. Sämst får Jimmie Åkesson (SD). Det visar en ny undersökning från YouGov, där väljarna fått sätta betyg på partiledarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) har skött sig bäst under valrörelsen, tycker väljarna.
Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) har skött sig bäst under valrörelsen, tycker väljarna.Foto: TT

Var femte väljare ger Fredrik Reinfeldt (M) betyget "mycket bra" för sin insats under valrörelsen. Näst bäst tycker väljarna att Stefan Löfven (S) skött sig, följt av Gustav Fridolin (MP). Det visar en undersökning som opinionsinstitutet YouGov gjort.

– De flesta har gjort en väldigt bra valrörelse och har klarat av utfrågningarna bra bortsett från någon enstaka blunder. Man kan se att betygssättningen lagt sig lite som stödet partipolitiskt, vilket är lite tråkigt, säger den politiska analytikern Stina Morian.

Att de båda statsministerkandidaterna toppar listan är fullt logiskt, anser hon. Ändå har Löfven skött sig betydligt sämre än Reinfeldt under valrörelsen, enligt Stina Morian.

– Han är sämre på oneliners. Samtidigt får man inte glömma att han varit fackföreningsledare tidigare. Han har inte suttit där särskilt länge och man kan inte ta vilken chef som helst och säga ”nu ska du kunna allt om allt”. Så utifrån förutsättningarna har han gjort en bra valrörelse och förtjänar andraplatsen.

Ett betyg som förvånar Morian är det för Annie Lööf, som hamnar på den nedre hälften.

– Hon har ju gjort en valrörelse spurt som varit helt enorm. Hon är ju helt klart "comeback kid 2014". Centerpartiet har legat nära fyra procent under hela mandatperioden och nu går de som tåget, trots att alla hade räknat ut henne.

Torsdagens partiledardebatt i TV4, i vilken Lööf skulle räcka över en utskrift till Stefan Löfven som vägrade ta emot den, kan dock ha kantat hennes stjärnglans något, menar Morian.

– Jag tror att det påverkar. Men det är mer rapporteringen om själva händelsen som spelar roll. Och i det här fallet tror jag att det är en förlorarsituation för båda två. En av de tidigaste indikationerna på det är att båda sidor anser att den andra gjorde jättefel.

►LÄS MER: Väljarnas förtroende hos S och Reinfeldt 

►LÄS MER: FI in i riksdagen, enligt ny mätning

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro