ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Väljarnas förtroende hos Reinfeldt och S

Karolina Skoglund · 5 Sep 2014
Uppdaterad 5 Sep 2014

Löfven blir vår näste statsminister och Socialdemokraterna leder nästa regering. Det är väljarna både säkra på och nöjda med. Ändå har de allra mest förtroende för vår nuvarande statsminister Fredrik Reinfeldt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Vem blir vår nästa statsminister? Fredrik Reinfeldt (M) eller Stefan Löfven (S).
Vem blir vår nästa statsminister? Fredrik Reinfeldt (M) eller Stefan Löfven (S).Foto: TT

51 procent av väljarna vill ha med Socialdemokraterna i en regering, medan bara 41 procent vill se Moderaterna. Samtidigt har väljarna mer förtroende för Fredrik Reinfeldt (M) än för Stefan Löfven (S). Det visar Metros nya opinionsundersökning från YouGov. – Exakt varför Löfven har lägre förtroendesiffror är svårt att veta. Men han sitter inte i riksdagen och är en relativt oprövad politiker. Reinfeldt har lett en regering under åtta år och nådde i valet 2010 också högst popularitetssiffror av alla partiledare sedan 1970, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I forskningen finns det ingen samstämmighet om partiledarpopularitet i sig får effekter på väljarnas val, menar han. – Erfarenhetsmässigt vet vi att väljare mycket väl kan uppskatta ett partis politik mer än toppföreträdaren och vice versa. Moderaterna har tappat många sympatisörer, vilket alltså inte självklart måste innebära att de väljare som lämnat partiet inte förmår uppskatta till exempel Reinfeldts förmåga att hålla samman regeringen.

På frågan om Sverige är på väg åt rätt eller fel håll är en majoritet av väljarna osäkra alternativt anser att vi är på väg åt rätt håll. En majoritet beskriver även sin ekonomi som likvärdig eller bättre i dag än vad den var för ett år sedan. Samtidigt tror mer än dubbelt så många på Löfven som statsminister än på Reinfeldt. Och om det skulle vara val i dag skulle de ha helt rätt, eftersom opinionssiffrorna inte bara visar att 51 procent vill se Socialdemokraterna i en regering, utan även att det skulle bli en S-ledd regering.

Stina Morian, politisk analytiker, säger att undersökningen tydligt visar att väljarna är nöjda med sin egen tillvaro, men inte med regeringen. – Mätningar som gäller uppfattningen om sitt eget liv brukar skilja sig från den om andras. Oftast anser man att man själv haft tur men att det generellt sätt är sämre hos andra. Och väljaren är inte så självisk som man kan tro.

Den största skillnaden i detta val om man jämför med 2006, då det senast blev ett regeringsskifte, är oppositionen, menar hon. 

– Den står mot en regering som var ungefär lika trött som Socialdemokraterna var då. Men de är inte lika samspelta som Alliansen var då. Göran Persson hade fortfarande ganska högt förtroende 2006, men den rasade sista veckorna. Det gör inte riktigt Reinfeldts nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro