ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Välkommen hem till Haga!

Anders Göransson · 24 Feb 2012
Uppdaterad 24 Feb 2012
Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och den lilla prinsessan anländer till hemmet i Haga. Längs vägen välkomnas de av  hurrande åskådare.

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och den lilla prinsessan anländer till hemmet i Haga. Längs vägen välkomnas de av  hurrande åskådare. Foto: Urban Brådhe


Sverige har fått en ny prinsessa. Men framförallt: ett barn är fött till sina föräldrars stora glädje. Så här gick det till den dramatiska dagen då en tronarvinge kom till världen.

klar

Artikellänk är kopierad

Victoria kommer till förlossningsavdelningen

00.50

Kronprinsessan Victoria kommer fram till förlossningsavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna efter en kort färd i en av hovets bilar, en silvergrå Mercedes, som följs av flera Säpobilar.  Beslutet är fattat i samråd med förlossningspersonal.

Nyheten når den svenska pressen

01.02

De ihärdiga ryktena bekräftas till slut för pressen i form av Aftonbladet.se. Nyheten kablas ut, och ett stort antal tv-team, pressfotografer och andra journalister samlas vid sjukhuset. Statsminister Fredrik Reinfeldt, som befinner sig i London, underrättas per sms av hovet.

Den nya prinsessan ser dagens ljus

04.26

En liten flicka kommer till världen. Den nya prinsessan, ännu utan namn, mäter 51 centimeter och väger 3 280 gram. Förlossningen går precis som planerat.

– Vi har haft ett par som varit trygga med varandra och jobbat tillsammans, säger överläkare Lennart Nordström, medicinskt ansvarig vid förlossningen.

En stolt och rörd 

pappa möter pressen

07.00

Prins Daniel möter pressen i direktsändning och meddelar den stora nyheten med den blandning av rörelse, stolthet och bubblande glädje som bara nyblivna fäder känner. Rösten tjocknar något när han meddelar att ”en väldigt söt” prinsessa är född. En kvinnlig hovreporter snyftar högt, och den övriga samlade presskåren – Metros reporter inräknad – ler fånigt.

42 skott avfyras från Skeppsholmen

12.00

Klockan tolv avfyras den första laddningen i den kungliga saluten på Skeppsholmen i centrala Stockholm. I stället för normala 21 skott vid en kunglig födsel avlossas 42 skott, eftersom den nyfödda prinsessan även är tronarvinge. Ett hundratal personer samlades på Slottsbacken för att se – eller snarare höra – saluten.

Första bilden på den nya familjen

12.53

Den första bilden på det nyblivna föräldraparet, bärande på lillprinsessan i ett babylift, publiceras på hovets Facebooksida. Den nyfödda är inbäddad i ett täcke och har en vit mössa på huvudet. Kungahuset meddelar samtidigt att familjen är på väg hem till Haga slott.

Prinsessan kommer hem till Haga slott

13.15

Den nya prinsessan kommer hem för första gången. Till smattret av kameror rullar en kortege på fyra bilar in genom grindarna på Haga slott.

Morbror Carl Philip och Sofia hälsar på

17.55

Morbrorn Carl Philip anländer till Haga med Sofia. Morföräldrarna kung Carl Gustaf och drottning Silvia anlände en halvtimme senare. Prinsessan Madeleine väntas hem från New York om några dagar.

JAG HOPPAS ATT HON FÅR DET LIKA BRA SOM JAG PÅ HAGA

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro