ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Välkommen till det analoga Facebook

metro · 24 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Annika Olofsdotter Bergström – Doktorand

klar

Artikellänk är kopierad

Du är på jobbet och försöker avverka dagens uppgifter. Plötsligt springer Kalle förbi och killar dig i sidan. Du ignorerar det och fortsätter att arbeta. Då springer Lotta förbi och killar dig i sidan. Nu blir du lite retad så du springer efter Lotta och vid toaletterna får du in ett finger i hennes nacke. Plötsligt ropar Olle så att hela kontoret hör: Jag är hungrig och längtar efter lunchen. Idag ska jag ta köttbullarna. Malin svarar: Köttbullar med gräddsås. Yummy yummy. Du sätter dig vid ditt skrivbord och försöker fortsätta ditt arbete.

­Efter en timme har du åstadkommit en hel del och ropar ut till kontoret: Äntligen klar med förmiddagens uppgifter, nu blir det kaffe. Snabbt kommer Kristian fram till ditt skrivbord och gör tummen upp. Likaså gör Fredrik, Lisa och Gunnel. Mia ropar: Alla nattens drömmar hopar sig till verklighet. Johnny gör tummen upp. På väg till kaffe­maskinen går du förbi Carls skrivbord och ställer dig och tittar på hans nya foton som ligger där. Du tittar också i hans anteckningar och ser att igår minsann var han och Rita och drack drinkar. På Soso av alla ställen. Sedan går du till kaffemaskinen, där du får en ingivelse och ropar: Ikväll ska jag dricka det röda årgång 98. Någon som vill joina?

Ingen svarar. Du strosar runt lite och tittar på folks skrivbord, vad de har skrivit och om de har lagt upp bilder från helgen. Du ser att Micke har blivit kompis med Anna. Helt plötsligt har en timme susat förbi och du skyndar till ditt skrivbord. Du har lite svårt att koncentrera dig eftersom ingen har svarat på din invit. Ditt goda humör är som bortblåst. Du ser hur några arbetskamrater längre bort håller på att ge varandra bilder från någon rolig fest. De skrattar åt de olika karaktärstesterna som de har genomfört. De verkar ha det så trevligt. Du tittar bort mot Pontus skrivbord. Han har 700 vänner som tornar på hans skrivbord. Varje dag ropar han ut oslagbara status om allt intressant han håller på med och vännerna gör tummen upp eller kommenterar.

Varje dag droppar det in minst en ny vän från hans enorma nätverk. Du är inte hälften så intressant som han. Du suckar och tänker att du kanske ska spara vinet till en annan kväll.

Känner du igen dig? Det här är Facebook analogt. Kommer snart i ett liv nära dig.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro