ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Välkommen till Dreamhack

Kristoffer Rengfors · 27 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Aron Andersson och Kristoffer Rengfors kommer att finnas mitt i smeten på Dreamhack. Kom och säg hej! 

Aron Andersson och Kristoffer Rengfors kommer att finnas mitt i smeten på Dreamhack. Kom och säg hej!  Foto: Thersia Bråkenhielm


klar

Artikellänk är kopierad

DATORFESTIVAL. Då var det dags igen. 10 000 tonåringar som slocknat framför blinkande tower-datorer, kulinariska tveksamheter tillagade i värmen från en 21-tums crt-skärm, och Jolt-cola i volymer motsvarande en normalstor svensk sjö.

Vad som för en vanlig dödlig kan framstå som helvetet på jorden är i själva verket paradiset för många e-sportare.

De flesta är givetvis här för att lira ”CS” eller ”Quake”. Turnering efter turnering i alla möjliga spel, men härfinns så mycket annat. När ögonen efter några dagar blivit alldeles fyrkantiga av spelande finns en hel hög med roliga grejer att göra. Längre ned på sidan kan du läsa vad jag inte tänker missa. För det som en gång började som ett litet LAN-party i Malung har utvecklats till något mycket större. Gamingkulturen studeras numera av högskolor och universitet. Till och med vår egen infrastrukturminister ser spelarna som en viktig målgrupp att ta vara på. Därför är det extra viktigt att spelarna själva förstår det, och tar tillvara på chansen att stå i rampljuset.Metro Teknik kommer sitta mitt i folkhavet och skriva om allt som händer. Surfa in på Metroteknik.se och kolla upp de senaste nyheterna. Förra året skrev vi bland annat om paren som hittat kärleken på Dreamhack, musikerna som underhöll och om de stackare som fick sina grejer stulna. Vill du tipsa oss om något, eller bara prata lite är det bara svänga förbi vår monter. Väl mött i Jönköping.

JAS Gripen och robotar

Gripen

Flygvapnet kommer till Jönköping med ett gäng JAS 39 Gripen. Spänn blicken över Vättern klockan 13 på fredagen. Vid några tidigare flyguppvisningar har SAAB-planet haft problem att hålla sig i luften, vi får hoppas att det inte gäller på Dreamhack. Dessutom anordnar försvarsmakten en tävling där priset är en flygtur i ett JAS. Det blir första gången någonsin en privatperson får flyga JAS.

Simulatorer

Glöm allt vad ”Counter Strike”, ”Quake” och andra kuta och skjuta-spel heter. Jag är mer sugen på att se försvarets riktiga krigssimulatorer. 500 kvadratmeter med flyg- och stridssimulatorer. Försvarsmakten lovar mäktigare grafik än i de vassaste dataspelen, så det är väl bara kolla om det är sant helt enkelt.

Robotar

Det finns alldeles för lite robotar i samhället. Men några som är bra på att bygga mekaniska vänner är Chalmers robotförening. De anordnar dessutom Robot-SM varje år. Chalmeristerna kommer till Jönköping med de bästa robotar de kan uppbåda. Bland annat dyker roboten som blev förra årets SM-vinnare upp. Vågar man hoppas på några matcher i stil med Robot Wars? 

Nya spel

Electronic Arts har fullständigt krossat Tony Hawk-serien med spelet ”Skate”. Nu utmanar EA ytterligare två långkörarserier, nämligen Activisions ”Guitar Hero” och Blizzards ”World of Warcraft”. Det har snackats om ”Rock Band” under hela året och nu visar EA upp spelet på Dreamhack. På torsdagen demonstreras även ”Warhammer Online: Age of Reckoning” och en tidig version ska finnas att spela. Blir intressant att se.

Politik

Det kommer inte bara gamers och grafikkortsproducenter till Dreamhack. Att festivalen börjar bli erkänd även utanför de mer specialintresserades kretsar bevisas inte minst av infrastrukturminister Åsa Torstenssons besök. Lyft ögonen från skärmen på lördagen och lyssna kritiskt till vad våra folkvalda har att säga. Det är aldrig fel med lite allmänbildning.

Foto: Advertisment
klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro