ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vällagad, enkel mat på restaurang med potential för framtiden

Carl Reinholdtzon Belfrage · 29 Aug 2014
Uppdaterad 29 Aug 2014
Bland annat rökgrillad merguezkorv serveras på  restaurang Oceanen. 

Bland annat rökgrillad merguezkorv serveras på  restaurang Oceanen.  Foto: Christina Blom.


Metros krogskribent skulle gärna se några förbättringar på Restaurang Oceanen men tycker att den väl fyller sitt syfte som en restaurang i den lägre prisklassen.

klar

Artikellänk är kopierad

Jag befinner mig i skrivande stund på Nomas ikoniska matfestival MAD i Köpenhamn. Det är fjärde upplagan och festivalen har redan etablerat sig som den främsta matfestivalen i världen om man är intresserad av var gastronomin befinner sig just nu samt vart den är på väg. Bland de inbjudna gästerna hittas namn som Albert Adria, Pierre Koffmann och Alain Senderens. Bara för att nämna några. Och på en av festivalens många fascinerande föredrag berättar min vän Anya von Bremzen om hennes drömrestaurang. En fiktiv restaurang skapad ur ett besök hos Massimo Bottura´s Osteria Francescana. Anya hade stått i köket och fått små smakprov och hon upplevde denna mer fria spontana matmiljön så oändligt mycket mer förlösande än matsalens tvångsmässiga och långa avsmakningsmeny. Hennes dröm får mig att tänka tillbaka på mitt besök på veckans krog – restaurang Oceanen. En restaurang vid Stigbergstorget vars blotta uppsyn skvallrar om avkoppling och frigörelse. Långa rader av festlig belysning ringlar över den stora uteserveringen. Och klientelet som intagit restaurangen går i samma mönster – mysbyxor och shorts är i klar majoritet gentemot frack och smoking, om jag uttrycker mig försiktigt. I mitten av uteservering är en bar uppspikad. Som helhet en av stans bättre uteserveringar, är mitt omdöme. Miljön inomhus är en annan femma: matsalen och baren där är en besvikelse. Lite sjuttiotalsfritidsgård minus coron- och pingisborden. Well, i ärlighetens namn är jag här med sällskap en härlig sommardag, så naturligtvis är inomhusmiljön deprimerande i jämförelse med uteserveringen. Vi placeras längst in mot gården vid ett utsökt bord med uppsikt över alla övriga bord, men samtidigt charmant avsides för privata konversationer. Vi tar in rökgrillad Merguezkorv med fransk taboulé och harissamajonnäs, chipotlechorizo med chiligryta, tomat och riven gruyère och salciccia och kryddig tomatsås i gjutjärnsgryta med ägg och baguette. Och en hel del crêpes, ska erkännas. Korven och grytorna och hela den gastronomiska upplevelsen är av den avslappnade karaktär som många moderna uteätare idag kräver och som vi diskuterade här ovan. Maten är vällagad om än något för enkel stundom. Crêpen ordinära, men fyller sin funktion.

Restaurang Oceanen är relativt nyöppnad och tanken är att servera enkel och god mat till låga priser. Som kritiker önskar man dock att finishen kunde höjas några snäpp, vinsidan kan också markant förbättras, men som avslappnad krog i den lägre prisklassen fungerar Oceanen utmärkt. Och att nu en av initiativtagarn, Karl Grafström, ämnar öppna en ny Dozo, den gamla fina sushikrogen i Skår om ni minns, bådar mycket gott för framtiden.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro