ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vällagad fisk för tillresta och locals

Anna Berghe · 13 Jun 2016
Uppdaterad 19 Dec 2016

Foto: Hugo Nabo


Metros matkritiker Anna Berghe har varit på Salt & Sill och ätit.

klar

Artikellänk är kopierad

Salt & Sill Deli Malmö

Betyg: 4/5

Det har gått nästan fem år sedan Malmös centralstation ombyggnad. En rejäl och välbehövlig uppryckning där en av de gamla väntesalarna idag huserar någonting som jämförs bäst som blandning av saluhall och mindre stråk av restauranger. I det internationella utbudet av mat för väntande resenärer och locals kan man botanisera bland italienskt, kinesiskt, husman, sallader, halvfabrikats smörgåsar, burgare och glass för att nämna några. Från ett 30-tal restaurangers utbud står fisk på dagens agenda. Längst ner i den gamla vänthallen huserar sedan snart två år en göteborgare.

Ett mångårigt koncept, startat på Klädesholmen i vackra Bohuslän innan milleniumskiftet. Idag med både hotell- och restaurangverksamhet samt deli på två av Sveriges större tågstationer. Vi anländer vid lunchtid. Det är nästan fullsatt i den separata matsalsdelen invid deldisken med plats för ett 20-tal bakdelar. Vi väljer dagens; makrill med vitvinsstuvad spenat och äggroyal samt en halv sillplanka att dela på. Ett smart drag inför stundande midsommar och inspiration till snapslunchen. Det dröjer en bra stund innan vår mat anländer. Vi funderar på om det kanske behövs förstärkning i köket, främst under lunchtid då alla ska äta samtidigt. Makrillen är en visuell skönhet på sin tallrik, vilande på bädd av ägg royal och vitvinsstuvad spenat. En mycket god vällagad bit fisk. En fin hög smak från den vitvinsstuvade spenaten agerar gott tillbehör. Dock saknar vi en aning salt i de kungliga äggen. Något som fisken tyvärr inte lyckas rädda upp men en petitess i en väl godkänd lunchanrättning.

Vi saltar till det efter eget behag och hugger in på rätt två. Sillarna är sex till antal och serveras på lång träplanka med god lagrad herrgård, gräddfil. färsk gräslök och nypotatis. Senapssillen med touch av maltwhisky är delikat. Likaså får sillen med fänkålsdill och akvavit tummen upp. Bacon och pepparrotssillen har en aning problem i sin balans där pepparroten tar över och gömmer baconsmaken. Den inlagda stekta sillen är alltför torr i sin presentation och blir plankans stora förlorare. I övrigt en välkomponerad sådan som med fördel intas i lugnare tempo än under lunchrusning, då sill mättar snabbt. Gärna med en iskall liten till. I det breda matutbud på centralstationen där majoriteten representeras av halvtaskig snabbmat är Salt & Sill Deli ett välkommet och nödvändigt inslag. Trots viss väntan går det att få en

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Berghe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro