ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Vällagad nordisk mat i food truck

Karin Ericson · 19 Mar 2014
Uppdaterad 8 Dec 2016
Nordic Street Food står vid Neptuniplan, nära Malmö Högskola.

Nordic Street Food står vid Neptuniplan, nära Malmö Högskola. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Pernilla Elmquist, tidigare deltagare i Sveriges mästerkock”, har kommit runt Malmös stela hantering av food trucks.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad händer med deltagarna efter ”Sveriges mästerkock”. Står de fortfarande hemma i köket och briljerar för sin partner eller har de fått jobb på finkrog? Pernilla Elmquist som var med i TV4:s program 2011 började skriva om mat och startade det som blivit Malmös första food truck; Nordic Street food. Ett mobilt gatukök, och i mästerkockens fall ett som fokuserar på nordiska smaker lagat från grunden.Food trucks har varit ett hett tvistat ämne i Malmö det senaste året. När food trucksen intagit USA:s hippa storstäder och gjort succé knyter Malmös myndigheter slipsen hårdare och godkänner inga ansökningar trots att flera duktiga kockar med roliga idéer ligger med foten på gasen. ”Allt är klart, vi väntar på tillstånd” är den vanliga kommentaren från krögare.

”Platsbrist och undermålig livsmedelshantering” är den vanligaste kommentaren från myndigheterna. I Stockholm däremot finns flera mobila krogar och på nätet kan man följa var El Taco Truck och Bun Bun Truck parkerat just i dag. Även Göteborg har fått sin första truck.

Lösningen i Malmö är än så länge att stå på privat mark. Efter premiären på Malmöfestivalen där Nordic Street Food drog långa köer med kantarellklämma och hjortburgare har trevliga och ödmjuka Pernilla Elmquist nu parkerat sitt vit- och petrolfärgade åkdon på Neptuniplan. ”Nordic Street food” står textat i trendriktigt hipstertypsnitt och kön som bildats mellan husen består till 80 procent av reklamare varav två har mustasch.

Menyn består av tre rätter, alla lätta att äta på kajplatsen med benen dinglande över vattnet och Malmös hippa industriområde som fasad. Den vegetariska jämtländska klämman är för liten för priset men har god fräsch fyllning av sötjordig kokt rödbeta, hemgjord färskost och mild nyans av pepparrot. Nordic street burgaren är en burgare med dragen grisbog; fint trådad gris med hög fetthalt. Här är den något torr i konsistensen och har fått ett rejält tuggmotstånd, men har trots det en härligt rik smak.  Tillsammans med trendriktig syltad rödlök som ger sötma och frisk koleslaw är den väl värd ett besök. Men inte tre.

För att jag ska ta mig till den privata parkeringsplatsen igen får de nordiska smakerna gärna dyka upp i nya varianter. Pernilla Elmqvists genuina matlagning med hemmakänsla är väl värd ett tillstånd. Så kör på och låt köket ta nya vägar. Jag hoppas vi går en food truck-vår till mötes.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro