ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vallen pallade trycket

TT · 9 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Vattennivån steg till 3,16 meter högre än normalt i de södra delarna innan den sjönk undan, men nådde sedan höjdpunkten 3,4 meter över normalnivån längre norrut.

Vattennivån steg till 3,16 meter högre än normalt i de södra delarna innan den sjönk undan, men nådde sedan höjdpunkten 3,4 meter över normalnivån längre norrut. Foto: SCANPIX


Familjer uppmanas lämna sina hem

klar

Artikellänk är kopierad

När flodvågorna nådde den nederländska kusten pallade vallen i Rotterdam för trycket.Den enorma barriären vid hamnstaden skulle dock hållas stängd under hela fredagen, vilket skulle påverka 60 fartyg.En talesman för transportdepartement sade att barriärerna överlag i Nederländerna verkade ha hållit emot vattnet.Vattennivån steg till 3,16 meter högre än normalt i de södra delarna innan den sjönk undan, men nådde sedan höjdpunkten 3,4 meter över normalnivån längre norrut.Flera vallar i södern har därefter öppnats.

Byar i Suffolk har träffats av en tidvåg som har lagt markegendomar och vägar under vatten, rapporterar Sky News. – Byn ligger helt under vatten, det är massor av vatten i trädgårdar och på ängarna, sade Roger Collie, en boende i byn Dunwich, till tv-k analen. -Det är vatten överallt, vägarna är översvämmade. Jag har aldrig sett så mycket vatten och då har jag bott här i 15 år.

Polisen i Storbritannien uppmanade tusentals brittiska familjer att lämna sina hem under fredagen sedan kusterna i framför allt Norfolk och Kent på Englands östra kust hotas av översvämningar.Enligt nyhetsbyrån Reuters gick poliser från hus till hus och knackade dörr för att be familjerna i hos närmare 7 500 hushåll i Norfolk att låta sig evakueras.Hundratals familjer har tagit sig till olika skolbyggnader. Företrädare för lokala myndigheter uppger att det finns plats för 3 500 personer i sådana byggnader.Mer än 200 äldre personer uppges också ha evakuerats från olika servicehem.En talesman för Norfolkpolisen manade samtidigt till lugn.– Vi vädjar till människor att inte drabbas av panik.

Inte lika hög våg som befarat

Den brittiska östkusten besparades det värsta scenariot, meddelar miljödepartementet enligt Reuters. Det stod klart sedan den flodvåg som nådde land var 25 centimeter lägre än förutspått.– Man kan säga att det värsta är över, men det gäller fortfarande att vara vaksam, det är fortfarande kaotiskt och blåsigt därute, sade departementets talesman. Flodvågorna nådde som högst mellan klockan 8 och 9 på morgonen lokal tid enligt talesmannen, som uttalade sig 09.30.Departementet hade trott att våghöjden skulle bli tre meter, men den stannade vid 2,75 meter.Polisen sade att vallar hade brustit i Great Yarmouth i Norfolk men att bostäderna där var utom fara.Några surfare passade dessutom på att ägna sig åt sin fritidsaktivitet samtidigt som solen kom fram vid Great Yarmouths strand.Allvarlig översvämningsvarning hade utfärdats längs en sex mil lång sträcka mellan Great Yarmouth och Shingle Street. Det innebär enligt miljödepartementets varningsskala "extrem fara för liv och egendom".

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro