ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Valrörelsen i USA rullar vidare – Här är fem höjdpunkter från de andra debatterna

Anton Gustafsson · 1 Aug 2019
Uppdaterad 1 Aug 2019

Senator Bernie Sanders och senator Elizabeth Warren höll ihop och stöttade varandra under debatten. Foto: TT


Sprickan mellan de olika falangerna i demokraterna blir allt djupare. I den röran ska kandidaterna övertyga väljarna om att de försöker ena partiet mot den gemensamma motståndaren Donald Trump. Metro listar fem viktiga punkter man bör ha koll på efter de senaste debatterna.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: De andra debatterna mellan de demokrater som vill utmana Donald Trump i presidentvalet 2020 har ägt rum.

Var: Debatterna hölls i Detroit, Michigan.

När: Under natten mot onsdag och natten mot torsdag, svensk tid.

Vilka: 20 kandidater gjorde upp i debatterna.

Hur: Hälften av kandidaterna debatterade natten mot torsdag och den andra hälften gick på scenen natten mot fredag.

Varför: Syftet är att ta fram en presidentkandidat som ska utmana Trump i presidentvalet 2020.

1: Vänsterkanten höll ihop

Bernie Sanders och Elizabeth Warren är de som leder vänsterfalangen i det demokratiska partiet och båda går även ganska bra i opinionen så här långt. Problemet är bara att de slåss om samma väljare och den superprogressiva agendan skulle ha mycket att vinna på om en av dem slogs ut tidigt ur kandidatracet. Med den bakgrunden skulle man kunna tro att de attackerade varandra hänsynslöst för att försöka putta bort den andra och håva in vänsterrösterna, men så blev det inte.

Istället gick de i armkrok genom hela debatten och försvarade gemensamt de viktigaste progressiva frågorna, som fri sjukvård för alla till exempel. Det finns en risk att vänsterduon kommer splittras när kandidaterna hoppar av en efter en fram mot hösten, men än så länge verkar det som att de hellre står tillsammans och attackerar de mer moderata mittendemokraterna.

Warren och Sanders vann båda på taktiken och får betraktas som de stora vinnarna efter den första av två debatter i Detroit. Elizabeth Warren tog hem det största jublet när hon tröttnade på mittenkandidaterna och röt ifrån mot representanthusledamoten John Delaney från Maryland, ”Jag kan inte förstå varför någon vill gå igenom hela den mödosamma processen att ställa upp i ett presidentval, bara för att säga vad som inte går att göra”, sade Warren.

LÄS MER
Prideveckan är här – fyra historiska händelser för HBTQ-rörelsen

2: "Luke Skywalker" försvann

USA-politikexperten Andreas Utterström beskrev Pete Buttigieg som demokraternas Luke Skywalker, eftersom han är partiets ”nya hopp”. I de första debatterna för en månad sedan gjorde 37-årgie Buttigieg en bra insats, utan att sticka ut allt för mycket. Nu var det dags för "Mayor Pete" att ta av stödhjulen och ge väljarna ett minnesvärt intryck som skulle skicka honom in i höstens valrörelse som en av favoriterna, men efter debatten i Detroit kan man konstatera att stödhjulen fortfarande sitter på hos den oerfarna borgmästaren.

Pete Buttigieg måste höja sig om han vill klara sig kvar året ut. Foto: USA TODAY Network

I kampen mellan de progressiva och moderata falangerna i partiet föll Pete Buttigieg mellan stolarna och hade svårt att få nog med syre i mitten då han verkar ha svårt att välja sida.

Men det är för tidigt att skriva av den unga borgmästaren än – han har redan kvalificerat sig till debatten i september, han har samlat ihop massvis med pengar och han går fortfarande relativt starkt i opinionen. Men när ribban höjs för att kvala in till debatterna måste Buttigieg blir tydligare var han står i avgörande frågor som sjukvårdsförsäkringar och gränsfrågan, för tillfället är det inte helt lätt att lista ut exakt vad hans politiska plattform bygger på.

LÄS MER
Dokument: Så har relationen mellan Sverige och USA utvecklats genom åren

3: Klimatfrågan tar allt större plats

De unga och klimatmedvetna väljarna i USA har länge och högljutt krävt att klimatfrågan ska tas upp på högsta politiska nivå i USA, och det hörsammade de demokratiska kandidaterna.

Trots att bara 11 procent av frågorna i debatterna handlade om klimatet så var det tydligt att alla kandidaterna vill vara den som väljarna förknippar med klimatet. När frågor om klimatet dök upp så tävlade kandidaterna om nå ut till de klimatmedvetna väljarna, genom att lova störst förändringar och i samma veva kalla Trump och hela det republikanska partiet för klimatförnekare.

4: Alla mot Biden

I den förra debatten gick senator Kamla Harris från Kalifornien hårt åt Joe Biden. Hon kritiserade honom för att han, tidigare under sin karriär, förhandlade med politiker som var för segregation mellan vita och svarta. Den förre vicepresidenten hade inget svar på attacken och Harris fick ett rejält uppsving tack vare den välriktade kritiken.

Joe Biden fick ta emot kritik från alla håll och kanter under debatten, men har fortfarande ledningen i opinionen. Foto: Edward M. PioRoda
LÄS MER
Representanthuset fördömer Trumps twitterhat: ”Han är bäst i världen på att manipulera media”

Joe Biden, som var märkbart skakad den gången, inledde gårdagens debatt med att skämtsamt säga ”ta det lugnt med mig” när han hälsade på Harris. Det gjorde varken hon eller de övriga kandidaterna. De andra hade sett hur framgångsrikt det var att attackera Biden och i perioder var det Joe Biden mot rubbet uppe på scenen.

Men den här gången var Biden vaken och verkade mer förbered på attackerna. När Kamala Harris återigen tog upp saker från Bidens förflutna där han enligt henne varit på fel sida om historien i frågan om segregationen. Då kontrade han med att kritisera den förre justitieministern i Kalifornien då det var under hennes tid som minister som rekordmånga afro- och latinamerikaner blev fängslade.

Biden blev attackerad från alla håll och fick hård kritik för hans ställning i en uppsjö av olika frågor, till exempel, klimatet, sjukförsäkringar, invandring, kvinnorättsfrågor, kriget i Irak och mycket mer.

Trots att Biden ofta lyckades krångla sig ur de värsta attackerna visade han återigen upp sin största svaghet, retoriken. Man kan tro att åtta år tillsammans med det retoriska geniet Barack Obama borde ha haft någon effekt, men icke. De gångerna han inte tycks ha ett förberett svar blir han totalt svarslös, varpå hans mest står och mumlar tills hans tid är slut. Även några av hans egna attacker var osammanhängande och svåra att förstå, som när han försökte ge sig på senatorn från New Jersey för dennes arbete mot kriminalitet under tiden som borgmästare i Newark, det blev nästan pinsamt.

Sammanfattningsvis gjorde den förre vicepresidenten långt ifrån en perfekt debatt, hans svagheter kommer bli mer tydliga när startfältet troligtvis halveras till debatterna i september då konkurrensen kommer vara hårdare. Men för tillfället gjorde han det bra nog för att inte framstå som en tydlig förlorare, och det räcker för att behålla ledartröjan tills det är dags för den tredje debatten i Houston i september.

5: Fri sjukvård blir primärvalets viktigaste fråga

Båda debatterna dominerades av frågan som delar det demokratiska partiet på mitten: Frågan om fri sjukvård.

Den progressiva sidan med Bernie Sanders och Elizabeth Warren i spetsen vill se en total förändring av det amerikanska sjukvårdssystemet där alla ska ha rätt till fri sjukvård. Den mer moderata delen av partiet, där den nuvarande ledaren Joe Biden står längst fram, vill inte gå så långt utan vill hellre utveckla det nuvarande systemet.

Det är den tydligaste skiljelinjen mellan de ledande kandidaterna och därför är frågan här för att stanna under hela primärvalet. Anledningen till att frågan kommer bli så central är att den är väldigt konkret. Den progressiva sidan kritiserar mittenkandidaterna eftersom deras förslag kommer att lämna miljontals amerikaner utan försäkring, samtidigt som mittenkandidaterna kritiserar vänsterfalangen då deras förslag kommer bli dyra, innebära skattehöjningar samt riskera att människor som redan har en bra sjukförsäkring kan förlora den.

Det här är frågan som man bör hålla koll på om man ska följa resten av den här primärvalscirkusen, för det är om sjukförsäkringen som det stora slaget kommer stå.

LÄS MER
Någon av dem ska utmana Trump – sju höjdpunkter från de första debatterna
pil
Här är de fem främsta kandidaterna enligt opinionsmätningarna

(Stöd bland väljarna inom parentes)

1: Joe Biden, tidigare vicepresident och senator (32.2)

2: Bernie Sanders, senator från Vermont (16.2)

3: Elizabeth Warren, senator från Massachusetts (14.3)

4: Kamala Harris, senator från Kalifornien (10.8)

5: Pete Buttigieg, borgmästare från i South Bend, Indiana (5.5)

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro