ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Välspelat och bitvis kul äventyr

CG Karlsson · 23 Jan 2014
Uppdaterad 24 Jan 2014

När Ben Stiller gör den fiktive dagdrömmaren Walter Mitty blir det mycket feel good och nostalgi. Men enligt C-G Karlsson är det bara ett bitvis kul äventyr – som aldrig riktigt lyfter.

klar

Artikellänk är kopierad

Patton Oswalt och Ben Stiller i ”The Secret Life of Walter Mitty”.
Patton Oswalt och Ben Stiller i ”The Secret Life of Walter Mitty”.Foto: Twentieth Century Fox/LMK /All Over Press

RECENSION: The Secret Life of Walter Mitty – tre glober

Ben Stiller (även regi) spelar Walter som med jämna mellanrum flyr från sin oglamorösa vardag in i äventyrliga dagdrömmar där han blir en karismatisk hjälte med mod, muskler och mördande repliker.

I verkliga livet är han en blyg gråmus som jobbar i bildarkivet på en ansedd men krisande tidskrift ­– vars nya ägare vill skära ner och bara satsa på nätet. Walter hunsas av mellanchefer men i fantasierna ger han dem svar på tal och gör även starkt intryck på Cheryl (Kristen Wiig), en kollega som han är hemligt förälskad i men i verkligheten knappt vågar tilltala.

När ett viktigt fotonegativ, som Walter ansvarar för, plötsligt försvinner tar han sitt försiktiga livs första djärva initiativ. Fast besluten att hitta det kastar han sig ut på en strapatsrik resa till exotiska platser som Grönland, Island och Himalaya – och hamnar i ett alldeles verkligt äventyr som inte är en fantasi i hans huvud (även om vi till en början är lite osäkra).

Den fiktive dagdrömmaren Walter Mitty är en klassisk figur i amerikansk populärkultur och dök första gången upp 1939 i en satirisk och tajt liten kortnovell av James Thurber. Den ganska feel good-betonade och nostalgiska Stillerfilmen förhåller sig ytterst fritt till novellen, (liksom till den av Thurber starkt ogillade Danny Kaye-filmen från 1947).

Vi får en snygg och visuellt klatschig film, med många påhittiga formidéer. Humorn fungerar bäst när den är diskret och nedtonad medan en del av fantasiscenerna blir lite flåsiga, men den lilla Benjamin Button-parodin är onekligen rätt kul.

Suveräna Kristen Wiig lyckas, som så ofta, ge sin, egentligen ganska ospännande rollfigur, både charm och humor och Patton Oswalt glimtar till i en liten biroll. Men trots fina enskildheter lyfter filmen som helhet aldrig tillräckligt för att engagera fullt ut.

klar

Artikellänk är kopierad

CG Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro