ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Valtaktiken partierna inte vill tala om

Anders Göransson & Leif Oldenburg · 9 Maj 2014
Uppdaterad 14 Maj 2014

Moderaterna dansar bara om kavaljeren anses värdig - och Stefan Löfven vill bara bjuda upp Fredrik Reinfeldt. Redan för flera månader sedan drog partistrategerna upp riktlinjerna inför valet i september. Metro avslöjar valtaktiken partierna inte talar högt om.

klar

Artikellänk är kopierad

Har du svårt att läsa i bilden? Texten finns längre ner i artikeln.
Har du svårt att läsa i bilden? Texten finns längre ner i artikeln.Foto: All Over Press/TT

När Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman skulle debattera jämställdhet i SVT i onsdags bjöds fyra ledande socialdemokrater in som motståndare – men alla tackade nej med olika ursäkter.

Och det är ingen tillfällighet.

I dag undviker partierna debatter som de inte tror att de har något att vinna på, medan de ivrigt kastar sig in i bataljen om motståndaren är ”rätt”.

Mest uppenbart är det i kampen mellan valets huvudmotståndare S och M.

– Det är tydligt hur socialdemokratiska partistrateger har jobbat med att bygga varumärket Stefan Löfven som statsministerkandidat. Sitt still i båten och stör inte någon verkar vara mantrat, säger Göran Greider, chefredaktör för den fristående socialdemokratiska tidningen Dala-Demokraten.

Det är därför Stefan Löfven bara ställer upp i enskilda debatter mot Fredrik Reinfeldt. Två kandidater mot varandra – en av dem ska leda landet efter den 14 september. Och allt handlar om förtroende.

– I mycket liknar det ett amerikanskt presidentval, säger Göran Greider.

Moderaterna gör allt för att klumpa ihop Stefan Löfven med vänsterledaren Jonas Sjöstedt, samtidigt som man konsekvent tackar nej till alla debatter i radio och tv om inte motståndaren anses ”värdig”.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att det kan bero på att regeringsfrågan har blivit så central.

– Bland partistrategerna finns en idé om att det väljarna väljer mellan idag i större utsträckning är regeringsduglighet och regeringskompetens. Därmed blir även frågan om regeringschef så central. 

Fler omaka debattpar har formats under vårens inledande valdebatter.

–  Folkpartiet och Vänsterpartiet tjänar mycket på att ställas mot varandra, och det har de upptäckt. De har väldigt olika ståndpunkter och därför blir debatterna mellan dem tydliga, säger Christer Isaksson, författare bakom ett stort antal böcker om svensk politik.

Det tredje paret  är Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.

– MP är det parti som helst tar debatten mot SD. De ser sig själva som den tydligaste motståndaren, och har nog en del sympati att vinna på det. Samtidigt är risken att tappa röster till SD minimal.

Kvar utan stadig debattpartner är två riksdagspartier: Centerpartiet och Kristdemokraterna.

– De hamnar lite vid sidan av, konstaterar Isaksson.

En sak kan vända upp och ner på samtliga partiers kampanjplaner. Skulle Gudruns Schymans Fi ta plats i EU-parlamentet vid valet den 25 maj måste alla tänka om.

– Det är en jättechans för alliansen. Då kan man med rätta hävda att en röst på Löfven också är en röst på Schyman. Och det tror jag inte alla män i LO-kollektivet uppskattar, säger Per Gudmundson, ledarskribent på Svenska Dagbladet.

LÄS MER:Därför nobbades Schyman av S-topparna

EU höjde pulsen på tv-debatten

Det här vill partiledarna prata om i debatten

Så rycker vänstern och extremhögern fram i Europa

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson & Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro