ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Valtempen: Persson och Reinfeldt heta – Ohly iskall

David Baas · 15 Sep 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Hett och svalt enligt Stig-Björn och Popova

Hett och svalt enligt Stig-Björn och Popova


klar

Artikellänk är kopierad

På söndag avgörs vem som kommer att styra Sverige de nästkommande fyra åren. Metro har tagit temperaturen på partierna inför valrörelsens sista helg.

JÄMNT. Valet blir en kamp in på mållinjen, enligt statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. – Det är omöjligt att säga vilka som vinner. Jag tror inte att vi får reda på det ens på måndagen, utan vi kan få vänta tills på onsdag, säger Stig-Björn Ljunggren, statsvetare med s-partibok. I kväll hålls den sista partiledardebatten inför valet. Stig-Björn Ljunggren tror att det är eftersnacket som har störst betydelse. – Alla vill få fram att de vann. Därför fuskar de med omröstningarna på nätet för att få fram sitt budskap.

Förutom mediespelet finns det en hel del att göra i valstugorna, främst för socialdemokraterna. – Sossarna måste få folk att rösta. Det är till och med viktigare än budskapet, säger Ljunggren, som tror att Göran Hägglund blir valets skräll och att Sverigedemokraterna har en liten chans att ta sig in i riksdagen. Valet kan avgöras i kvällens partiledardebatt i tv, enligt journalisten Susanna Popova. – Med tanke på att alltfler väljare bestämmer sig senare kan man räkna med att tv-debatterna har en betydelse, säger Susanna Popova. För flera partier gäller det att skaka liv i sina symptatisörer, men Susanna Popova tror att politikernas försök till och med kan få fler att stanna hemma. Hennes tips till partierna är att lägga alla skandaler åt sidan och försöka fokusera på sakpolitiken.

Popova tror inte på traditionellt valarbete ute på gator och torg de sista dagarna. – Den metoden är förlegad. Det är viktigare att ha fungerande hemsidor, bloggar och att svara på mejl.•• Vilken blir skrällen i valet? – Sverigedemokraterna. Ligger man på 2,9 procent som de gjort i vissa opinionsundersökningar kan man inte avfärda att de kan nå riksdagen, säger Popova som inte tror att några andra än nuvarande riksdagspartier har chans att ta sig in.

klar

Artikellänk är kopierad

David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro