ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Valvinden har vänt – M ökar igen i Stockholm

Anders Göransson · 18 Maj 2014
Uppdaterad 19 Maj 2014

Om de rödgröna i Stockholm tagit ut valvinsten i förskott så är det dags att tänka om. En ny mätning visar att alliansen, och främst Moderaterna, är på kraftig uppgång och att kampen om såväl landstinget som Stockholms stad kommer att bli stenhård.

klar

Artikellänk är kopierad

Sten Nordin (M) har all anledning att dra på smilbanden.
Sten Nordin (M) har all anledning att dra på smilbanden.Foto: TT

För två månader sedan hade de rödgröna partierna ett kompakt grepp om Stockholmsväljarna, med egen majoritet i både landstinget och staden. Men en ny mätning från Opinion Stockholm visar att valvinden har vänt igen.

– Frågan är: Kommer 2010 års valrörelse att upprepa sig? För då var det vid den här tiden, i maj, som opinionen vände, säger Axel Lagerbielke, vd för Opinion Stockholm.

Jämfört med mätningen i mars har två tydliga förändringar inträffat: Moderaterna har ökat kraftigt, medan Socialdemokraterna har tappat i motsvarande grad. För övriga partier är förändringarna små.

– Det här kan bero på att de rödgröna har hunnit presentera mer av sin politik nu. Möjligen tror väljarna att S har mindre möjlighet att föra en bra politik när de är beroende av MP och V.

I landstinget är förändringarna tillräckliga för att alliansen, som låg nästan 10 procentenheter efter i mars, nu är ikapp och förbi de rödgröna. I Stockholm stad har de rödgröna fortfarande ett övertag, men det har krympt från 14 till 3 procentenheter.

I både landstinget och staden blir Sverigedemokraterna vågmästare om mätningens resultat står sig. Partiet är i dag inte representerat i någondera.

Stina Morian, politisk analytiker, är överraskad över de kraftiga svängningarna, men säger samtidigt att Stockholmsväljarna är mycket lättrörliga. Några kommunal- eller regionalpolitiska förklaringar till att M ökar och S tappar just har hon svårt att se.

– Jag tror att det är mer av en rikstrend. Alliansen håller på att ta tillbaka förlorade väljare, och sådana som tidigare varit osäkra. Det blir alltid jämnare i valet än vad de tidiga mätningarna visar, och det parti som lutar sig tillbaka och tror att det är klart kommer att få problem, säger hon.

Henry Sténson, ordförande för Moderaterna i Stockholms stad, tror att stockholmarna börjat fundera på vad det egentligen skulle betyda om de rödgröna vann valet - till exempel vad gäller Förbifart Stockholm och andra infrastrukturprojekt.

– Stockholmarna gillar sin stad och ser att den utvecklas positivt. Nu börjar de tänka: vad händer egentligen om vi röstar bort Sten Nordin? Blir det stopp på de stora satsningarna som ska göra att Stockholm fungerar bättre?

Av de svarande angav 4,2 procent i Stockholms stad och 2,2 procent i landstinget att de skulle rösta på ”annat parti”. Hur stor andel av dessa som tänker lägga sin röst på valrörelsens uppstickare Feministiskt Initiativ framgår inte av undersökningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro