ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Valvinnaren får svårt bilda regering i Slovakien

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Smers ledare Robert Fico får sannolikt uppdraget att bilda regering i Slovakien men det blir ingen lätt uppgift. Han tvingas i så fall till stora politiska eftergifter.

Fico red i valrörelsen på det starka missnöjet med den ekonomiska politik som Dzurindas koalitionsregering har fört. Han har lovat att avskaffa den 19-procentiga enhetsskatt Dzurinda införde. Fico har i stället lovat progressiv beskattning. Dessutom ska banker och företag tvingas betala högre skatt. En revansch Den 41-årige före detta juristen, som firade valsegern med sina anhängare med allsång i partihögkvarteret, har försäkrat att han inte kommer att gå med på något högervridet program.

Ett tänkbart alternativ för Fico är att gå ihop med Ungerska alliansen och Kristdemokraterna. Men bägge partierna har sagt att det förutsätter att han släpper några av sina krav. Koalitionen skulle emellertid stå på stabil grund med 84 av parlamentets 150 mandat.

Smer bildades i december 1999. Till en början omgav sig Fico med affärsmän och företagsledare som var redo att ställa upp som finansiärer. Det gav honom problem med trovärdigheten bland vänsterväljarna. Förra valet 2002 blev ett fiasko för Smer med bara 13,5 procent av rösterna.

Den här gången sökte han revansch med en bättre organisation - och lyckades över förväntan. Smer seglade upp till största parti med 50 mandat. Vänsterorientering-Det här resultatet innebär att regeringsprogrammet orienteras åt vänster. Det blir ett solidaritetsprogram som kommer att inriktas på den stora klyftan mellan de rikare och fattigare delarna av landet, sade han. Premiärminister Dzurinda lurar dock i vassen. Han påpekade att han och hans mitten-högerallierade har en stark ställning och kan stanna kvar vid makten trots att Smer fick flest röster.

Han uppmanade Ungerska alliansen och Kristdemokraterna att stå vid hans sida som förut. De har tillsammans dock endast 65 mandat och skulle behöva ytterligare en koalitionspartner. Tänkbara partier är förre premiärministern Vladimir Meciars HZDS och Nationalistpartiet men Ungerska partiet har reservationer mot bägge.

Valvinnaren Fico beskriver sig som en disciplinerad person:

Det händer att jag ger mig ut för att löpa vid midnatt och jag har inga problem att vakna tre på morgonen och gå ut och sparka fotboll.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro