ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vandra på Korsika

Johan Öberg · 3 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Korsika är bergigt. Här finns gott om dramatiska klippor.

Korsika är bergigt. Här finns gott om dramatiska klippor. Foto: Ewa Hellström-Boström


klar

Artikellänk är kopierad

På Korsika finns totalt 150 mil vandringsleder. Utöver den mest kända – och krävande – GR 20 finns här även bland annat den kortare rutten Mare a Mare Sud, som man går på en vecka.
På Korsika finns totalt 150 mil vandringsleder. Utöver den mest kända – och krävande – GR 20 finns här även bland annat den kortare rutten Mare a Mare Sud, som man går på en vecka.Foto: Ewa Hellström-Boström

PÅ EGNA BEN. Just nu är det som allra bäst att vandra på Korsika, denna säregna, kryddoftande franska ö där tempot mer liknar svenskt 50-tal än hektiskt 2000-tal. Ewa Hellström-Boström har vandrat mycket på ön de senaste 15 åren och i dagarna utkommit med en vandringsguide på svenska.Vad är det som lockar på Korsika? – Man vandrar genom historien. Stigarna vindlar fram och passerar tätt intill fäbodar, för att sedan sticka av i ett folktomt bergslandskap. Och naturen är så säregen med de av vinden formade kala klipporna, den underbart doftande macchian (maquis på franska – den åretruntgröna buskskogen) och alla blommor på våren och försommaren – det finns exempelvis gott om orkidéer, säger hon.

Har du några favoritvandringar? – Oj, det finns 150 mil vandringsleder på ön. De anlades för att skapa jobb på landsbygden. Men strandvandringarna i Les Agriates-området norr om Île Rousse är speciella.

Några andra sevärda platser? – Städerna Calvi och Île Rousse är vackra. Bastia är sjabbigt men charmigt och den gamla huvudstaden Corte, mitt på ön, är värd en omväg. Men det tar tid att resa runt då vägarna är så slingriga. Många tror att de ska hinna allt på bara någon dag, men det går inte.

Vad ska nybörjaren välja? – Det beror bland annat på hur mycket tid man har. Långvandringsleden GR 20 är bara för dem med stor rutin. Rutten Mare a Mare Sud är bland de kortare. Den hinner man på en vecka. Där kan man dessutom få sin packning körd från vandrarhem till vandrarhem och behöver då bara en liten ryggsäck med regnplagg –  eftermiddagsskurar är inte ovanliga i bergen även när solen skiner vid kusten – och ett par liter vatten. På våren kan man dricka vatten direkt ur bäckarna.

Hur bor man? – Det finns vandrarhem på lagom avstånd längs lederna, där man bor med halvpension för 330 kronor och dessutom kan köpa lunchpaket. Vandrarhemmen öppnar vid påsk och stänger i mitten av oktober. Högsäsongen är under juli– augusti, men då är det ändå för varmt att vandra för de flesta svenskar.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro