ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vanlig hennatatuering kan ge men för livet

Mikael Hellmyrs · 26 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Björn Wanhatalo


klar

Artikellänk är kopierad

FÄRG. Eftersom hennatatueringarna målas utanpå huden tror de flesta att de är ofarliga. – Men svart henna innehåller giftiga ämnen som kryper ned i huden. Vi har fått in ett tiotal fall där människor fått rodnader, klåda, eksem och allergier. Men man kan även svullna upp kraftigt i slemhinnorna. I mycket sällsynta fall svullnar halsen och då måste man omedelbart söka akut vård, säger Monica Tammela, kosmetikaexpert på Läkemedelsverket.

Hennatatueringarna kan orsaka allergiska reaktioner som i sällsynta fall kräver akutvård och sjukhusvistelse. Det har konstaterats att vissa av färgämnena är så giftiga att de kan ge livslångt lidande i form av bland annat hudskador. Många gör en hennatatuering på marknader eller festivaler i Sverige, men vanligast är under utlandssemestern. – De är populära i Egypten och Thailand och oftast bland barn och tonåringar. Det är tråkigt att föräldrarna inte känner till riskerna, säger Monica Tammela.

Leo blev sjuk för livet av hennatatueringen

KLÅDA. 13-årige Leo Strandberg fick permanent allergi av sin hennatatuering.  Han måste undvika vissa färgade kläder, kosmetika och olika färger i mat och dryck. Annars får han klåda och prickar över kroppen. – Det är ju jättesvårt med kläder och en del godis, säger mamma Karin.

2005 var familjen Strandberg från Bjurholm i egyptiska Sharm el-Sheik. 11-årige Leo fick en ormtatuering på överarmen som han spanat in. Men den bleknade och krävde ifyllning. – Det kändes bra först men bara en halvtimme senare började det klia och det blev bara värre ju mer jag kliade, säger han.

Hemma i Umeå hade problemen spridit sig.– Han hade jättemycket klåda och svullnade upp och fick sår. Han fick även klåda på ryggen, säger mamma Karin.

Efter utredningar konstaterades att Leo fått kontaktallergi. Flera år senare måste han smörjas in med kortisonsalva. Leo Strandberg har ett råd till den som funderar på en "ofarlig" hennatatuering: – Det är dumt att göra dem, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Hellmyrs
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro