ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vanlig skrivare kan innebära hälsofara

Metroteknik.se · 31 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

HÄLSA. En vanlig kontorsskrivare kan skada en människas lungor på samma sätt som rök från cigaretter, menar forskare från Australien. Det skriver brittiska BBC News.Forskare vid Queensland University of Technology har testat 62 skrivarmodeller, och menar att drygt 20 av dem bör förses med varningsskyltar liknande dem som används på cigarettpaket. – Utsläpp regleras på fordon, kraftstationer och fabriker. Varför inte på skrivare, säger Lidia Morawska som ligger bakom studien, till Brisbane Times.

En tredjedel av skrivarna skickade ut mycket små partiklar av toner-material. Partiklarna var så små att de kan ta sig in i lungorna och orsaka en mängd hälsoproblem. Testen genomfördes i en öppen kontorslokal och visade att partikelnivåerna blev upp till fem gånger högre under arbetstid. Problemen ökade ännu mer när nya tonerkasetter användes och när grafik och bilder skrevs ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Metroteknik.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro