ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vanlig tandröntgen kan ge cancer i hjärnan

Jenny Sköld · 10 Apr 2012
Uppdaterad 10 Apr 2012

Forskare uppmanar patienter att rådgöra med sin tandläkare innan röntgen. Kan dubblera risken för hjärntumör.

klar

Artikellänk är kopierad

Vanlig tandröntgen kan dubbla risken att drabbas av cancer i hjärnan. Det skriver forskare från Yales universitet i dag i en ny studie, publicerad i tidskriften Cancer. Risken ökar enligt studien hos dem som röntgar sina tänder en gång om året eller mer.

Varningen gäller meningioma– den vanligaste formen av hjärntumör – som växer men som inte sprider sig. Cancerformen är oftast inte livshotande. De drabbade kan leva långa, hälsosamma liv och dö av någon annan orsak, även om tumören kan orsaka allvarliga problem för vissa. 

I studien jämfördes 1.433 personer mellan 20 och 79 som diagnosticerats med meningioma med en lika stor testgrupp i samma åldrar som inte utvecklat cancer. 

Enligt Reuters artikel har strålningsdosen i tandröntgen minskat flera hundra gånger de senaste decennierna. 

– Det är möjligt att den koppling till strålning vi ser här har skett i det förflutna, när strålningsdoserna var högre, säger Dr. Elizabeth Claus, the study's lead author and a professor at the Yale School of Medicine in New Haven, Connecticut.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro