ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vanliga hjärt-kärlsjukdomar

metro · 23 Aug 2011
Uppdaterad 23 Aug 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hjärtinfarkt

Hjärtinfarkt orsakas av en plötslig blodproppsbildning i något av hjärtats kranskärl till följd av åderförkalkning. Åderförkalkning medför att hjärtat får arbeta hårdare för att pumpa runt blodet i kroppen. Hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken för både män och kvinnor, men kvinnor insjuknar i genomsnitt tio år senare.

Hjärtklaffsjukdom

Klaffel delas upp i medfödda och förvärvade. Förvärvade klaffel ökar med stigande ålder och är ett led i åderförkalkningsprocessen.

Hjärtsvikt

Betyder att hjärtmuskeln är försvagad och av någon anledning inte orkar pumpa runt blodet i kroppen på ett normalt sätt. Symptomen är andfåddhet, trötthet och ibland bensvullnad.

Kärlkramp

Innebär en nedsättning av blodflödet till hjärtat, vilket resulterar i övergående bröstsmärta och ej bestående hjärtmuskelskada. Stabil kärlkramp är när en bestående förfettning i ett blodkärl gör det trångt och svårt för blodet att rinna fritt.Instabil kärlkramp karaktäriseras av att symptomen plötsligt förändras. Det kan vara att smärtan blir svårare eller att den börjar utlösas vid mindre ansträngning än tidigare, eller till och med i vila. Att drabbas av instabil kärlkramp är ett allvarligt varningstecken och kan vara ett förstadium till hjärtinfarkt.

Medfödda hjärtfel

En procent av alla barn som föds i Sverige har någon form av missbildning på hjärtat. Barn med medfödda hjärtfel kan numera opereras framgångsrikt redan under nyföddhetsperioden.

Rytmrubbningar

Med sjukdom och stigande ålder kan störningar uppkomma i olika delar av hjärtats elektriska system som innebär att hjärtat slår för fort, för långsamt eller i otakt.

Stroke

Kärlsjukdom i hjärnan eller i de kärl som leder till hjärnan kan orsaka slaganfall – stroke. Det är den tredje vanligaste orsaken till dödsfall, och den främsta orsaken till bestående invaliditet i Sverige. För att komma tillbaka till vardagen är det viktigt med snabb vård i det akuta skedet och bra rehabilitering efteråt.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro