ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vanligt att skjuta upp saker bland studenter

Linnea Holgersson · 24 Apr 2014
Uppdaterad 24 Apr 2014

En femtedel av den svenska befolkningen skjuter gärna upp om de kan. Särskilt vanligt är det bland studenter. Anledningar kan vara rädsla för att misslyckas eller att man är van att få saker strukturerade åt sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Hjert, Paul Leverty och Johannes studerar alla nationalekonomi och bor i Stockholm. – Jag är ganska duktig på att skjuta upp saker. Jag fokuserar mer på att fylla i jobbansökningar, än att ibland plugga. Men då känner jag i alla fall att jag gör något annat som är bra, säger Paul Leverty.  – Jag skjuter inte upp saker som har med skola och jobb att göra, medan jag kan låta disken stå i två veckor. Det handlar om prioriteringar, säger Karl Hjert.
Karl Hjert, Paul Leverty och Johannes studerar alla nationalekonomi och bor i Stockholm. – Jag är ganska duktig på att skjuta upp saker. Jag fokuserar mer på att fylla i jobbansökningar, än att ibland plugga. Men då känner jag i alla fall att jag gör något annat som är bra, säger Paul Leverty. – Jag skjuter inte upp saker som har med skola och jobb att göra, medan jag kan låta disken stå i två veckor. Det handlar om prioriteringar, säger Karl Hjert.Foto: Gustav Hugosson

Att skjuta upp saker är något som nästan alla gör, men särskilt vanligt är det bland studenter där siffran ligger på 50 procent, i stället för 20 procent skriver Eskilstuna-Kuriren. Studenthälsan vid Mälardalens Högskola jobbar med individuella samtal för att behandla uppskjutarbeteendet som drabbar många studenter. Peter Eklöf är en av de kuratorerna på Mälardalens högskola som stöter på fenomenet.

– Jag försöker alltid jobba med undvikande beteende, sådant som vi gör eller inte gör som leder till stress. Folk hanterar stress på olika sätt, och att undvika är ett av dem, säger han.

Mälardalens högskola tror att fenomenet är särskilt vanligt bland studenter för att de skriver tentor och presterar på ett sätt att de samlar poäng, men att det är ett beteende som är tydligt i hela Sverige. Peter Eklöf tror att en anledning till att man skjuter upp saker kan vara att man fått saker strukturerade åt sig som yngre.

– På högskolan lägger man mer krav på studenter, och vissa kan ha svårt att hantera detta. En del behöver en längre startsträcka för att komma in i nya strukturer.

Han tror att folk hellre gör saker som går fort att utföra än det som tar tid, som att plugga till en tenta.

– Sen kanske man gör något annat för att kompensera för det man inte gör. Som att sätta på en tvätt, i stället att plugga. Det kan göra att man känner mindre skuld.

LÄS ÄVEN:Råd till den som vill sluta skjuta upp saker

Nätbehandling testas på de som inte tar tag i saker

Bota skjuta-upp-sjukan

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Holgersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro