ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Vann i domstolen: Nu får Pussy Riot-familjen skydd i Sverige

Sophie Tanha · 30 Apr 2019
Uppdaterad 30 Apr 2019
Bild från när medlemmar ur Pussy Riot repeterar inför en show i London.

Bild från när medlemmar ur Pussy Riot repeterar inför en show i London. Foto: Vianney Le Caer/REX


I vintras fick Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij från det politiska punkkollektivet Pussy Riot avslag från sin asylansökan. Nu har Migrationsdomstolen kommit med en dom som ger det ryska paret skydd i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag är glad för att mina barn kommer att få växa upp i trygghet, särskilt med tanke på utvecklingen i hemlandet, säger Luisine Djanyan till SVT Kulturnyheterna.

Paret sökte asyl i Sverige på grund av en växande hotbild i hemlandet Ryssland. Okända människor ska ha mordhotat och trakasserat dem på gatan, vilket Luisine och Aleksej menar är förföljelse motiverad av deras politiska aktioner. Nu får hela familjen med två barn stanna i Sverige.

Kontroversiell konst mot Putin

Pussy Riot blev kända runt om i världen när de framförde en ”punkbön” med ett Putin-kritiskt budskap i en katedral år 2012. Aktionen ledde till att tre medlemmar dömdes till två år i straffläger, vilket ledde till internationella protester. Strax innan vinter-OS skulle äga rum i Sotji 2014 benådades dem. Under finalen i fotbolls-VM mellan Frankrike och Kroatien sommaren 2018 stormade Pussy Riot även planen mitt under matchen som en demonstration mot den ryska politiken.

Aleksej Knedljakovskij har själv dömts till fängelse i 15 dagar efter att ha hängt ett kors om halsen på en staty föreställande KGB-chefen Derzjinskij, skriver Kulturnyheterna.

LÄS MER
Attack mot Pussy Riot-medlemmar
klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro