ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vanna gör sitt livs roll

Johan Kellman Larsson · 21 Feb 2014
Uppdaterad 21 Feb 2014
Vanna gör sitt livs roll

Vanna gör sitt livs roll


Skådespelaren Vanna Rosenberg gör succé på Stadsteatern med musikalen Sweeney Todd”. Det är hennes drömroll, men i smyg fantiserar hon om ett annat yrke.

klar

Artikellänk är kopierad

Vanna Rosenberg sträcker fram handen och hälsar. Men jag gissar att hon egentligen, om det inte vore för den ofrånkomliga sociala normen, helst hade sluppit. Hon är nämligen hypokondriskt rädd för bakterier. ”Det är det sämsta med det här yrket, du FÅR inte bli sjuk.” Vi sitter på piffiga KA’s Café på Söder och dricker cappuccino. Vanna Rosenberg, en av landets stora komedienner, gör egentligen inte intervjuer under pågående föreställning, men efter lite tjat har hon gjort ett undantag. 25 minuter in i intervjun förklarar hon att rollen som Mrs Lovett i den viktorianska skräcksagan ”Sweeney Todd” – som just nu spelas på Stadsteatern – är hennes livs roll.

Berätta om Mrs Lovett.– Hon är ond, skrupelfri och hänsynslös. Men – jag ser också en extremt ensam, fattig och förtryckt människa som saknar kärlek.

Du har fått idel hejarop i pressen för den här rollen, läser du recensioner? – Inte längre, men jag får höra på om­vägar om det är flipp eller flopp. Självklart undrar jag hur det går, vi har ju kämpat som galningar! Jag har stor respekt för kritikerna men jag vill inte att min rollprestation ska präglas av deras omdömen.

Du har varit med i ”På spåret”, medverkat i ”Kvarteret Skatan”, gjort film- och teaterroller, sjungit med Lisa Ekdahl på skiva och nu är du musikalstjärna på Stadsteatern.– Det var vackert sammanfattat, vilken boost jag fick nu! Ärligt talat så känns det som att det är exakt hit, till den här rollen, som jag varit på väg hela tiden – att få förena mina två största intressen: musik och teater. Jag brukar stå bakom scenen och tänka: ”Shit alltså, att JAG får göra det här!”

Om man tittar på ditt CV är det lätt att få intrycket av att du arbetar dygnet runt.– Det är sant, men numera är jag känslig för det där eftersom jag fått barn. Det är plågsamt om det blir för mycket arbete, eftersom jag kan få extrem ångest när jag går hemifrån. När jag är inne i en föreställning så blir hjärnan under övrig tid som en uråldrig klocka. Det bara rasslar.

I somras pratade du ut om din livskris. Berätta, vad hände? – Jag arbetade intensivt och drabbades samtidigt av en sorg, i och med att jag förlorade min mamma. Min kropp sa ifrån och tvingade mig att vila. Det var obehagligt men nödvändigt.

Vad är det du gillar med dialekter och att härma?– (Vanna börjar prata på perfekt klingande dalmål.) ”Näe, inte kan jag härma och sånt där heller. Men visst är det nåt med dialekter som gör att man blir så förbaskat glad?” (Byter till skånska.) ”Jag vet inte om jag är bra eller dålig, jag bara snackar.”

I ditt sommarprat pratade du om att folk brukar säga att man blir skådespelare för att man inte blev sedd som liten och att det är en förenkling.– Hade min barndom inte sett ut som den gjorde, inte för att den var olycklig, men hade den varit annorlunda, då tror jag kanske att jag hade gjort det du gör. För jag älskar verkligen att skriva.

Arbetar du med något manus? – Jag skriver på två skönlitterära projekt. Jag har även testat att skriva en pjäs. Problemet är att jag jobbar så mycket med annat, så jag hinner inte. Men jag drömmer ibland om att skriva på heltid.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro